Vilmos herceg légimentőnek áll

vilmos herceg pilóta egyenruha
Britain's Prince William pilots a Sea King helicopter during a training exercise at Holyhead Mountain, having flown from RAF Valley in Anglesey, north Wales, on March 31, 2011. He may be a brave helicopter pilot who can keep his cool during a rescue mission -- but Prince William has admitted to being so nervous in a wedding rehearsal that his knees were knocking together. William, who will marry long-time girlfriend Kate Middleton on April 29 at London's Westminster Abbey, confessed that Britain's biggest royal wedding for 30 years would be "quite a daunting prospect." AFP PHOTO / JOHN STILLWELL / WPA POOL
Vágólapra másolva!
Légimentő pilótaként dolgozik majd jövő tavasztól Vilmos cambridge-i herceg.
Vágólapra másolva!

A légimentés lesz Vilmos herceg főállása, de a főnökei az ügyeleti beosztás elkészítésekor figyelembe fogják venni udvari kötelezettségeit is – jelentették be a Kensington palotában.

A herceg a szóvivője szerint „nagyon izgatottan és motiváltan” várja a munkát – számolt be a BBC.

Közszolgálatnak tekinti

„A herceg igazi közszolgálatnak tekinti, hogy segíthet az embereknek, amikor azok a leginkább rászorulnak” – tette hozzá.

Vilmos korábban a királyi légierő kutató- és mentőpilótájaként dolgozott, ezt a posztot tavaly hagyta ott. Szolgálati ideje alatt 150-nél több bevetésen vett részt, és több mint 1300 órát repült Sea King helikopterrel.

Korábban Sea King helikopter pilótájaként repült Forrás: AFP/John Stillwell

A mentőszolgálat vezetője is megszólalt. „Nagyon örülünk, hogy őfelsége úgy határozott, velünk repül majd” – közölte Patrick Peal, aki reméli, hogy a királyi munkaerő segít felhívni a figyelmet a légimentés fontosságára.

Cambridge-ből száll majd fel

A herceg bázisa a cambridge-i repülőtér lesz, és Cambridgeshire, Norfolk, Suffolk és Bedfordshire körzetében repül majd.

Ingyen dolgozik, a fizetését a légimentő-szolgálatot üzemeltető jótékonysági szervezetnek ajánlja fel.

A repülőtér Vilmosék új lakhelye, a norfolki Anmer Hall és a hivatalos rezidenciájuk, a Kensington palota között félúton található.

A herceg EC145 T2-es géppel repül majd, de ehhez előbb részt kell vennie egy öthónapos kiképzésen, amelyet 14 vizsga és repülési teszt követ.