Hamász-vezető helyett a családja halt meg

Vágólapra másolva!
A Gázai övezet elleni éjszakai izraeli légicsapásban meghalt a Hamász katonai szárnyát vezető parancsnok felesége és lánya. A célpont valószínűleg maga a parancsnok volt.
Vágólapra másolva!

Músza Abu Marzúk, a szélsőséges szervezet második számú politikai vezetője a Facebookon közzétett üzenetében közölte, hogy a légicsapás célpontja a Hamász katonai szárnyát, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádokat vezető Mohamed ed-Deif volt. Arra nem tért ki, hogy mi történt magával Deiffel, de azt állította, hogy Izrael az ő meggyilkolása érdekében rúgta fel a tűzszünetet.

A Marzúk által közölteket más palesztin vezetők egyelőre nem erősítették meg. Mohamed ed-Deif a múltban már túlélt több izraeli támadást.

Egy másik támadás a palesztin hatóságok szerint egy gázai család hat tagjával végzett, köztük egy várandós asszonnyal és három gyerekkel. Palesztin kórházi források csupán azt közölték, hogy Gázavárosban egy ház elleni légicsapásban hárman haltak meg, két asszony és egy kétéves kislány.

Vége a tűzszünetnek

Kedd este, néhány órával az éjfélig tartó ideiglenes tűzszünet lejárta előtt újrakezdődtek az izraeli légicsapások a Gázai övezetben és a palesztinok rakétatámadásai Izrael déli és középső részei ellen, és emiatt megszakadtak a tartós tűzszünetről szóló kairói tárgyalások is.

Izraeli források szerint kedd este legalább ötven rakétát lőttek ki a zsidó állam területére a palesztin övezetből. Számos dél-izraeli településen, de Tel-Avivban és Jeruzsálemben is újra megszólaltak a légvédelmi szirénák. Áldozatokról nem érkeztek hírek.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a legerélyesebben elítélte a tűzszünet felrúgását, és felhívta mindkét fél figyelmét arra, hogy felelősség terheli őket a helyzet súlyosbodásáért.