Izrael beleegyezett a tűzszünet meghosszabbításába

Vágólapra másolva!
A jelenleg hatályos 72 órás tűzszünet helyi idő szerint péntek reggel nyolc óráig van érvényben.  
Vágólapra másolva!

"Izrael kifejezte készségét, hogy meghosszabbítsák a tűzszünetet a jelenlegi feltételekkel" - mondta egy illetékes a Reuters hírügynökségnek. Korábban az al-Arabíja hírtelevízió azt jelentette, hogy Kairóban megállapodás született a tűzszünet meghosszabbításáról.

Ellentmondó értesülések láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mennyi időre szól a hosszabbítás. Az al-Arabíja szerint "néhány napról" szóló megállapodás született. Az AFP francia hírügynökségnek ezzel szemben egy izraeli illetékes azt mondta, hogy Izraelnek nincs ellenvetése egy határozatlan ideig szóló fegyvernyugvással szemben.

A gázai konfliktusban szemben álló felek egyiptomi közvetítéssel a tartós fegyverszünet feltételeiről egyeztetnek Kairóban. A palesztinok ennek feltételeként azt akarják, hogy Izrael és Egyiptom vessen véget a Gázai övezet blokádjának, és Izrael engedje el a palesztin foglyokat, beleértve azokat is, akiket a három zsidó fiatal júniusi elrablása és meggyilkolása után elindult letartóztatási hullámban fogtak el. Jeruzsálem korábban határozottan visszautasította e kérések teljesítését. A palesztinok további feltétele a helyreállítás megkezdése.

Izrael számára a legfontosabb kérdés a Gázai övezet fegyvermentesítése.
"Meg kell akadályoznunk, hogy a Hamász újra felfegyverkezzen, demilitarizálni kell a Gázai övezetet" - hangsúlyozta Mark Regev, az izraeli kormányfő szóvivője.