Nincs vécé – nincs házasság

Vágólapra másolva!
Hat friss házas fiatalasszony tért haza a szüleihez az indiai Uttar Prades állam egyik kis falujából, mert a férjük házában nincs vécé. Addig nem is mennek vissza, amíg az uruk nem orvosolja a problémát.
Vágólapra másolva!

India 1,2 milliárdos lakosságának közel a fele nem rendelkezik otthoni vécével. Ez különösen a falvakban jelent súlyos problémát, és elsősorban a nők számára gond.

Az egyik érintett fiatalasszony, Gudíja elmondta a BBC hindu nyelvű adásának, hogy nagyon kellemetlen volt a számára kimenni a földekre, ha el akarta végezni a dolgát. „A szüleim házában van vécé, de a férjemében nincs. Sokat veszekedtünk emiatt.”

Mind a hat nő az elmúlt másfél évben ment férjhez.

Brutális támadásoknak vannak kitéve

Az otthoni vécéhiány fizikai veszélyt is rejt a nők számára; sokakat ilyenkor támadják meg. Az egész országot megrázták azok a hírek, amikor megerőszakoltak és meggyilkoltak nőket, akik a földekre mentek elvégezni a dolgukat.

A helyzet annyira súlyos, hogy Narendra Modi kormányfő a múlt héten, a függetlenség napján elmondott beszédében külön kitért rá.

„A XXI. században élünk, a nők emberi méltósága mégis sérül, mert kénytelenek a szabadban elvégezni a dolgukat, és ehhez meg kell várniuk, amíg besötétedik. El tudják képzelni, milyen sok problémát jelent ez a számukra?” – tette fel a költői kérdést.