Először találkozott négyszemközt Putyin és Porosenko

LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir; POROSENKO, Petro Minszk, 2014. augusztus 26.
Vlagyimir Putyin orosz, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Petro Porosenko ukrán elnök (b-j) az ukrajnai válságról rendezett minszki orosz-ukrán csúcstalálkozón 2014.
Vlagyimir Putyin orosz, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Petro Porosenko ukrán elnök (b-j) az ukrajnai válságról rendezett minszki orosz-ukrán csúcstalálkozón 2014. augusztus 26-án.
Vágólapra másolva!
Moszkva csak hétfőn jelentette be, hogy elismeri Petro Porosenkót ukrán államfőként. Nem tudni, hogy hoz-e valódi áttörést a találkozó.
Vágólapra másolva!

Előzőleg a többoldalú találkozón kényszeredetten, de kezet fogott egymással a két államfő, s mindketten az ukrán válság békés megoldása mellett álltak ki a vámuniós állami vezetők és az Európai Bizottság magas rangú tisztviselői előtt.

A légy sem zümmögött

A minszki Függetlenségi Palotában zajlott találkozón készült felvételek jól érzékelhető feszültségről árulkodtak. A Gazeta.ru internetes újság helyszíni tudósításához mellékelt fényképek és egy videofelvétel szerint

az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője előtt, Catherine Ashton előtt megejtett kézfogásnál.

Az orosz–fehérorosz–kazah vámuniós vezetők és Porosenko, valamint a Európai Bizottság képviselői egy hatalmas kerekasztalnál tanácskoztak. Az orosz elnök és az ukrán államfő egymástól jó messze, de egymással szemben kaptak helyet.

Putyin beszólt

Vlagyimir Putyin beszédében hangsúlyozta, hogy Oroszország nem vonja kétségbe Ukrajna önrendelkezéshez való jogát. Hozzátette: "Oroszország minden kétséget kizáróan, mindig tisztelte és tisztelni fogja bármely nép, bármely ország szuverén jogát arra, hogy megszervezze saját politikai életét, szövetségeket kössön, katonai és gazdasági szövetségeket is, de

.

Az orosz elnök kijelentette: Moszkvában célszerűnek tartanák, ha nemcsak megőriznék, hanem jelentősen növelnék a vámunió és Ukrajna együttműködését. Szerinte azonban ez kérdéses, ha valóban hatályba lép az Európai Unió és Ukrajna társulási szerződése.

Sorrendben balról: Putyin, Lukasenka, Porosenko Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Petro Porosenko ugyanakkor arról biztosította külön megbeszélésén Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy az ukrán parlament szeptemberben, még az október 26-ra kiírt parlamenti választások előtt jóváhagyja az Európai Unióval kötött társulási szerződést.

Az ukrán államfő június 27-én írta alá Brüsszelben az európai uniós társulási szerződés gazdasági részét, a szerződés politikai fejezeteit pedig március 21-én látták el kézjegyükkel a felek. Az ukrán elnök Minszkben hangsúlyozta, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás semmiképpen nem irányul senki ellen.

Az egyetlen megoldás

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő a tanácskozást megnyitva kijelentette, hogy a rendezvény résztvevői érdekeltek abban, hogy mielőbb normalizálódjon a helyzet Kelet-Ukrajnában. A politikus ugyanakkor az állítása szerint Porosenko által kezdeményezett minszki rendezvényt megelőzően azt is közölte, hogy nem vár a minszki csúcstalálkozótól "kolosszális áttörést" az ukrán rendezésben.
Petro Porosenko ukrán elnök a plenáris ülésen hangsúlyozta, hogy

, valamint a hadifoglyok szabadon engedése. A politikus kérte, hogy támogassák béketervét, amely magában foglalja a szeparatisták lefegyverzését és Ukrajna decentralizációját. Hozzátette ugyanakkor, hogy minden olyan megoldás érdekli, amelyik a megbékélést szolgálja. "Ezen a minszki találkozón a világ és Európa sorsa múlik" – mondta az ukrán államfő.

Vlagyimir Putyin orosz államfő azt hangsúlyozta, hogy a konfliktust erővel nem lehet megoldani, utalva ezzel az ukrán hadsereg által a szakadárok donyecki és luhanszki fellegvárai ellen indított offenzívára.
A házigazda, Aljakszandr Lukasenka Moszkva és Kijev felelősségére hívta fel a figyelmet.

A fehérorosz elnök a tanácskozás előtt – hosszú idő után először – találkozott Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. Lukasenka ezt követően elmondta, hogy Minszk kész helyet adni az ukrán rendezést szolgáló párbeszéd folytatásának. "Akármilyen áron is, ennek a konfliktusnak véget kell vetni" – tette hozzá.