Elmúlt a pánik Berlinben: nem ebolás a 30 éves nő

ebola, beteg, gyerek
TOPSHOTS An MSF medical worker feeds an Ebola child victim at an MSF facility in Kailahun, on August 15, 2014. Kailahun along with Kenama district is at the epicentre of the world's worst Ebola outbreak. The World Health Organisation (WHO) revealed that the latest death toll from the Ebola virus in Guinea, Sierra Leone, Liberia and Nigeria had claimed more than1000 lives. Health Organizations are looking into the possible use of experimental drugs to combat the latest outbreak in West Africa. AFP PHOTO/Carl de Souza
Vágólapra másolva!
Maláriában szenved az Ebola-fertőzésre utaló tünetekkel Berlinben kórházba került beteg.
Vágólapra másolva!

A Charité egyetemi klinika kedd éjszakai közleménye szerint az Ebola-vírusra végzett valamennyi vizsgálat negatív eredményt hozott, és a végleges diagnózis szerint a beteg maláriában szenved. A 30 éves nő a közelmúltban Nigériában járt, ahol a vérzéses lázban szenvedő, nyilvántartott betegek száma a napokban meghaladta a tízet.

A beteg kedd délelőtt összeesett az országos munkaügyi hivatal egyik berlini ügyfélszolgálatán. A helyszínre érkező mentőorvos olyan tüneteket tapasztalt nála, amelyek Ebola lehetőségére utaltak, ezért a halálos fertőzésben szenvedő betegek kezelésére kijelölt berlini klinikára szállították, az ügyfélszolgálatot pedig lezárták.

Az épületet több száz rendőr és tűzoltó vette körül, a munkaközvetítő irodában tartózkodó mintegy 600 ember órákig nem hagyhatta el az épületet. A zárlatot délután oldották fel, az ügyfelek szabadon távozhattak, az Ebola-gyanús beteggel közvetlen kapcsolatba került több személyt elkülönítették és megvizsgálták.

Óriási a baj Libériában

Mint arról korábban beszámoltunk az egész országra kiterjedő éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a libériai kormány az Ebola-járvány megfékezése érdekében. A kijárási tilalom szerint este kilenctől reggel hatig lesz érvényben. Libériában augusztus 6-án kilencvennapos szükségállapotot vezettek be a járvány rohamos terjedése miatt. Megszigorítottak a határátkelők ellenőrzését, utazási korlátozásokat vezettek be, megtiltották a városok közötti ingázást.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a térségben elérte az 1229-et a feltehetően Ebola-vírus által okozott elhalálozások száma.