Az ENSZ szerint háborús bűnöket követ el az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének emberi jogi főbiztosa egy észak-iraki börtön szunnita foglyainak tömeges kivégzését hozta fel annak indoklásául, hogy az Iszlám Állam nevű szélsőséges iszlám szervezet tettei kimerítik az emberiesség elleni és a háborús bűnök fogalmát.
Vágólapra másolva!

Navi Pillay nyilatkozatban ítélte el a dzsihádista szervezet iraki tetteit, rámutatva, hogy az Iszlám Állam bűnlajstromán egyebek közt etnikai és vallási alapon elkövetett gyilkosságok (kivégzések), rabszolgasorba taszítás és nemi erőszak szerepelnek.

A moszuli börtönben például a jelentések szerint 670 embert mészároltak le. Az elítélteket teherautóval elhagyatott vidékre vitték, ahol végeztek velük. A mészárlásnak akadtak túlélői és tanúi is, ők fedték fel a történteket az ENSZ jogvédőinek.

„Borzalmas emberi jogsértéseket követnek el nap mint nap az Iszlám Állam és a vele szövetséges fegyveres csoportok. Módszeresen szemelnek ki férfiakat, nőket és gyerekeket nemzeti, vallási hovatartozásuk szerint, és könyörtelenül tüntetik el őket az általuk uralt területekről” – írta Pillay, aki korábban az ENSZ-ben háborús bűnök bírájaként dolgozott.

Damaszkusz kész együttműködni a Nyugattal

Szíria készen áll arra, hogy együttműködjön a Nyugattal az Iszlám Állam elleni harcban. Valíd Moallem külügyminiszter szerint a közös fellépés feltétele, hogy a nemzetközi közösség tartsa tiszteletben a közel-keleti ország vezetését és függetlenségét.

Hozzátette azt is, hogy hazája területén minden egyes légicsapást kizárólag a damaszkuszi kormány jóváhagyásával lehet végrehajtani, mert ha ez nem így történik, akkor az az ország elleni agressziónak minősül.

Határozott igennel válaszolt damaszkuszi sajtóértekezletén arra az újságírói kérdésre, hogy az ajánlat az Egyesült Államok és Nagy-Britannia számára is érvényes-e.

Washington a múlt héten nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az Iszlám Állam iraki állásainak támadása után Szíriában is célba veszi a szélsőségeseket.