Az életüket kockáztatják az észak-afrikai bevándorlók

Vágólapra másolva!
Ezrével érkeztek Olaszországba, ketten meghaltak Líbia partjainál, amikor a hajójuk elsüllyedt.
Vágólapra másolva!

Több mint 2700, Észak-Afrikából indult bevándorlót vettek fedélzetre a Földközi-tengeren szolgáló olasz hadihajók péntek és vasárnap között.

Egy bevándorlókkal teli hajó vasárnap Líbia partjaitól ötven mérföldre süllyedt el. A helyszínre siető olasz hadihajó 268 túlélőt vett a fedélzetére. Ketten életüket veszítették - közölte az olasz haditengerészet.

A Mare Nostrum (Mi tengerünk) nevű olasz katonai-humanitárius misszió keretében szolgáló hadihajók az elmúlt hét végén több mint 2700 illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget az észak-afrikai és az olasz partok között. A hadihajók nagy része hétfőn érkezik be a különböző dél-olaszországi kikötőkbe, de 1300 menekültet már a pugliai Tarantóba szállítottak. Tarantóba május óta több mint 10 ezer bevándorló érkezett.

Több százszor kellett menteni

A tavaly októberben indított Mare Nostrum misszió idén január és augusztus között 426 alkalommal sietett a bevándorlók segítségére: az olasz partokra ebben az időszakban több mint 93 ezer bevándorló érkezett. Tavaly egész évben mintegy 43 ezer menekültet kellett fogadni az országban.

A szicíliai Pozzallo rendőrsége hétfőn letartóztatott egy szenegáli férfit a helyi meneküttáborban. Az olasz hatóságok szerint emberkereskedőről van szó, akit az általa szállított honfitársai azonosítottak.