Autóból támadt az öngyilkos merénylő

Fotó: j.bata, Kabul
Vágólapra másolva!
Legkevesebb hat ember meghalt és több tucatnyi megsebesült, amikor szombaton egy autóban ülő öngyilkos merénylő és tálib fegyveresek megtámadták a titkosszolgálat regionális hivatalát a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban - közölte egy helyi tisztviselő.
Vágólapra másolva!

Ahmad Zeja Abdulzai, Nangarhar tartomány kormányzójának szóvivője elmondta, hogy a merényletet követően heves harc bontakozott ki, amely jelenleg is tart. Nádzsib Kamaval, a helyi egészségügy igazgatója azt mondta, hogy eddig hat holttestet találtak és 45 sebesültet szállítottak kórházba. Az áldozatok többsége civil.

A tálibok vállalták

A támadásért a tálibok vállalták a felelősséget, akik szerint az akció része a kormányerők elleni "nyár offenzívájuknak". Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő arról számolt be, hogy a támadásban megölték, illetve megsebesítették az afgán nemzetbiztonsági igazgatóság (NDS) számos tagját.

Az ENSZ egyik indonéziai képviselője munka közben - Fotó: Bata József, Kabul Forrás: Origo

Megsokszorozódtak a támadások

Az elmúlt hetekben megsokszorozódtak a támadások a kormányerők ellen, a tálibok arra törekszenek, hogy aláássák az amúgy is súlyos politikai válságban lévő afgán állam hatalmát. Az országban június 14-én volt az elnökválasztás második fordulója, és az azóta eltelt időben sem sikerült végeredményt hirdetni, miután a jelöltek egymást vádolják csalással. A két elnökjelölt júliusban beleegyezett abba, hogy felülvizsgálják a választás eredményét. Ez már több mint egy hónapja folyik, a voksokat azóta Kabulba szállították.