Andor László: Az Unió senkit sem kényszerít

EU commissioner for Employment, Social Affairs and Inclusion Hungary's Laszlo Andor takes part in a press conference for the launch of the Healthy Workplaces Campaign on April 7,2014 at the EU Headquarters in Brussels. This campaign's theme, "Managing str
Andor László
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió nem kényszerít a túlzott nagyvonalúságra, semelyik tagállamnak nem kell szociális szolgáltatást nyújtania olyanoknak, akik nem dolgoznak - mondta Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért, és társadalmi összetartozásért felelős európai uniós biztos 
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett szociális turizmussal kapcsolatos aggályok, vagyis a szociális juttatásokkal visszaélő bevándorlókkal szembeni aggodalmak valósak, ugyanakkor ha nem az érzelmekről, hanem a számokról van szó, már nem olyan rossz a helyzet - mondta a Die Presse című osztrák konzervatív lapnak adott pénteki interjújában Andor László arra a kérdésre, amely szerint Ausztria, Németország, Nagy-Britannia és Hollandia a szociális rendszerüket kihasználó EU-polgárok hazaküldését szorgalmazta. Az uniós biztos hozzátette: egyik tagállam sem jelezte, hogy komolyan visszaélnének a szociális rendszerükkel.

Andor László Forrás: AFP/Georges Gobet

Bevándorlási hisztéria

Arról a felvetésről, amely szerint az EU munkaerőpiacát bevándorlási hullám önti el, Andor László úgy nyilatkozott: az aggodalmak megalapozatlanok voltak, és sajnálatos "hisztéria" alakult ki az ügy körül. Példaként említette Nagy-Britanniát, ahol elmondása szerint mesterségesen keltették a konfliktust, hiszen az érveket úgy sorakoztatták, hogy az országot kifelé kormányozzák az unióból. Jóllehet Spanyolországban tízszer több román vagy bolgár munkavállaló dolgozik, mint a szigetországban, mégsem sajnálkoztak emiatt a spanyolok, holott náluk is vannak problémák - mondta az uniós biztos.

Küzdelem az alvóhelyekért

A bécsi szociális munkások szerint osztrák és magyar hajléktalanok az alvóhelyekért küzdenek az osztrák fővárosban - vetette fel az újságíró. S kérdésére, amely szerint a magyar hajléktalankérdést otthon kellene megoldani és nem börtönbe zárni őket, Andor László úgy reagált: valóban igaz, hogy a magyar törvények igen szigorúnak számítanak az EU-n belül, de ez saját, nemzeti hatáskörben dől el. Az is igaz, hogy nem született még a hajléktalan ügyről olyan uniós törvény, amelyet be kellene tartani mindenhol. Hozzátette: azonban azt a jogot sem vehetik el a magyar állampolgároktól, hogy ne utazzanak szabadon, hiszen már nem választja el vasfüggöny a két országot egymástól.