A Nemzeti Gárda sem segített a helyzeten

Ferguson, folytatódtak a zavargások Missouriban
FERGUSON, MO - AUGUST 17: Demonstrators react as police fire tear gas at them as they protest the shooting death of Michael Brown on August 17, 2014 in Ferguson, Missouri. Police sprayed pepper spray, shot smoke, gas and flash grenades as violent outbreaks have taken place in Ferguson since the shooting death of Michael Brown by a Ferguson police officer on August 9th. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Éjszaka tovább folytatódtak a zavargások a Missouri állambeli St. Louis peremvárosában. A tiltakozók heves tűz alá vették a rendőröket, akik 31 embert őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Hiába szólított fel nyugalomra Barack Obama elnök, és rendelte ki a Nemzeti Gárdát Jay Nixon kormányzó, az erőszakos tiltakozások folytatódtak Fergusonban.

A rend fenntartásával megbízott Ron Johnson rendőr százados sajtóértekezletén elmondta, hogy embereit heves tűz alá vették, de ők ennek ellenére „egyetlen lövést sem adtak le hétfő éjszaka”. Két embert eltaláltak a lövedékek, és a rendőrök Lefoglaltak két lőfegyvert.

Arról is beszámolt, hogy a tömegből üvegpalackokkal és benzines palackokkal dobálták meg a rendfenntartókat, akik közül négy megsérült.

A rendőrök minden éjjel könnygázzal oszlatják a tüntetőket Forrás: AFP/Joe Raedle

Újságírókat is őrizetbe vettek

Őrizetbe vették a Getty Images fotóügynökség munkatársát, de három óta múlva szabadon engedtek. Ugyanerre a sorsra jutott a német Die Welt konzervatív napilap tudósítója és egy másik német újságíró, aki regionális lapoknak ír rendszeresen.

Az intézkedés Johnson szerint azért történt, mert nem vették figyelembe a terület elhagyására szóló rendőrségi utasítást. Az újságírók viszont azt állították, hogy ők a rendőrség útmutatásai szerint cselekedtek.

Egyre szervezettebbek

Az őrizetbe vettek között vannak New Yorkból és Kaliforniából érkezettek is, ami Johnson szerint azt jelenti, hogy a tiltakozások egyre szervezettebbek. Felszólította a helyieket, hogy csak napközben tiltakozzanak Michael Brown meggyilkolása miatt, megakadályozandó, hogy „törvényszegők egy kis csoportja” erőszakra használja fel a tüntetéseket.

Szerdán érkezik az igazságügyi miniszter

Eric Holdert szerdára várják Missouriba. Személyesen kíván tájékozódni a nyomozásban részt vevő FBI-ügynököknél és a helyi ügyészeknél.

A BBC szerint megerősítette, hogy a történtek kivizsgálása kritikus lépés annak érdekében, hogy helyreállítsák a bizalmat a rendfenntartó erők és a lakosság között nem csupán Fergusonban, hanem azon kívül is.