A Fehér Ház egyelőre nem erősítette meg az orosz behatolás hírét

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudja megerősíteni a Fehér Ház azokat a jelentéseket, amelyek szerint orosz katonai járművek hatoltak be Ukrajnába, és ezeket az ukrán oldalon harcképtelenné tették.
Vágólapra másolva!

Ezt Caitlin Hayden szóvivő közölte pénteken Washingtonban, hozzátéve, hogy a témával összefüggő információk összegyűjtése még zajlik.

A szóvivő mindazonáltal az amerikai vezetés aggodalmát tolmácsolta az orosz behatolásokra utaló információkkal kapcsolatban, és arra sürgette Moszkvát, hogy vessen véget a provokációknak.
"Oroszországnak nincs joga járműveket, személyeket vagy bármilyen jellegű szállítmányt küldeni Ukrajnába az ukrán kormány engedélye nélkül" - áll a közleményben.

Az Egyesült Államok ismételten arra szólítja fel Oroszországot, hogy hagyjon fel kelet-ukrajnai destabilizáló, törvényellenes tevékenységével, és tartsa tiszteletben szomszédjának területi épségét - jelentette ki a Pentagon szóvivője. Eileen M. Lainez közölte, Washington álláspontja az, hogy Moszkva megsértette a nemzetközi jogot.Hozzátette, az Egyesült Államok folytatja az egyeztetést szövetségeseivel és partnereivel az egész világon, "ha egy ország szuverenitását megsértik, akkor lépéseket kell tenni". A Pentagon az ukrán válság diplomáciai megoldását támogatja, ezenkívül új biztosítékokat nyújt NATO-szövetségeseinek.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője Philip Breedlove tábornoknak, a NATO európai erői főparancsnokának szavait idézve közölte: a NATO-nak a szeptemberi walesi csúcsértekezleten lehetősége lesz, hogy Oroszország új stratégiájához alkalmazkodva hosszú távú módosításokat fogadjon el válaszadási képességével kapcsolatban.