A brit rendőrség keresi a Mortimer-ügy kulcsfiguráját

Vágólapra másolva!
A The Bolton News című brit lap minden héten közli a négy legkeresettebb személy fényképét, nevét, valamint azt, hogy miért szeretnének elbeszélgetni velük a rendőrök. A legutóbbi listán egy ismerős név is szerepel: Patai Józsefé.
Vágólapra másolva!

Patai József akkor vált ismertté, amikor 2005 májusában, a 21-es buszon szóváltást követően egy szamurájkarddal megszúrta őt egy Mortimer becenevű fiatalember. A kard a hóna alatt ment be, és a hasán jött ki. Életveszélyesen megsérült, csak a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően sikerült megmenteni.

Patai József Forrás: Bolton Police

Mivel fiatalkorú volt, és cigány származású, szinte azonnal rasszista támadásról kezdtek el beszélni. Később kiderült, hogy a csaknem halálos sérülést okozó Mortimer (Gyurcsa Mihály) szintén roma. Jogerősen 3 év 10 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték.

Patai József később vádlottként került a bíróság elé, mert a gyanú szerint Patai 2007 decemberében egy társával viperával súlyosan bántalmazott egy budapesti férfit. Súlyos testi sértéssel és csoportos garázdasággal vádolták. Akkorra Patainak már volt egy felfüggesztett ítélete. Életveszélyt okozó testi sértés miatt 16 hónap börtönre ítélte a bíróság. Az eset utólag más színben tüntette fel a Mortimer-ügyben tett sértetti vallomását is.

Patai jelenleg Angliában lehet, legalábbis ezt feltételezi a boltoni rendőrség, amelyik körözést adott ki ellene, mert az idézés ellenére nem jelent meg június 12-én a Boltoni Városi Bíróságon. Arról kellett volna számot adnia, miért birtokol egy szamurájkardot.