Vízben kell adózni a banditák felé

Vágólapra másolva!
Fegyveres banditák "vízadót" követelnek egy falu lakóitól a szárazságtól szenvedő Észak-Indiában.
Vágólapra másolva!

A falusiaknak napi 35 vödör vizet kell szállítaniuk a fegyvereseknek, akik ellenkező esetben halállal fenyegetik őket – írja az AP amerikai hírügynökség indiai rendőrségi forrásokra hivatkozva. A hírek szerint 28 falusi néhány napja már engedelmeskedik a parancsnak, és megkezdte a víz szállítását.

"A víz nagyon szűkös ebben a régióban, a falusiak alig tudják teljesíteni a követelést" – mondta egy rendőr, Szures Kumar Szingh az Uttar Prades állambeli Banda városából.

800 éve

Bár az útonállók száma jelentősen esett Indiában az elmúlt évtizedekben, a több mint 800 éves múltra visszatekintő jelenség még mindig fel-felbukkan a Bundelkhand nevű régió nehezen megközelíthető erdeiben és hegységeiben, Uttar Prades és Madhja Prades államok területén. A vízszegény térségben a rablók a falvaktól próbálják "beszerezni" az ivóvizet, mert a terület elhagyása túl kockázatos lenne számukra.

A rendőrség közel egymillió forintnak megfelelő összeget ajánlott fel a bandavezér letartóztatását lehetővé tevő információkért. Abban bíznak, hogy a vízellátási vonal feltárása elvezethet a banditákhoz.