Ukrán vadászgépet láttak az oroszok a maláj utasszállító mellett

Vágólapra másolva!
Az oroszok azt állítják: egy ukrán vadászgépet láttak a maláj utasszállító mellett, viszont nem érzékeltek rakétaindítást.
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi tárca állítása szerint a maláj utasszállító közelében, attól 3-5 kilométeres távolságra egy ukrán harci gép repült, s erre magyarázatot követel Kijevtől. Egyben jelezték: nem észleltek rakétaindítást a maláj utasszállító múlt csütörtöki kelet-ukrajnai katasztrófája idején.

Eltért az útvonaltól?

Andrej Kartopolov altábornagy, az orosz vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökségének vezetője közölte azt is, hogy repülési adatok szerint a Boeing 14 kilométerrel eltért az eredeti útvonalától, miután átrepült Donyeck felett, majd megpróbált korrigálni. Ennek a manővernek az okára azonban majd csak a fekete dobozok vizsgálata adhat magyarázatot – jelentette az ITAR-TASZSZ. A tárca azt is nyilvánosságra hozta, hogy miután a gép zuhanni kezdett, három perc telt addig, míg eltűnt a radar képernyőjéről.

Itt a BUK

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn cáfolta, hogy Buk – NATO-kódnevén SA-11 – típusú légvédelmi rakétarendszereket vagy bármilyen más fegyvert szállított volna a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistáknak, ugyanakkor azt állítják: műholdfelvételek bizonyítják, hogy az ukrán hadsereg BUK légvédelmi rakétarendszereket mozgatott a délkelet-ukrajnai "népfelkelők" állásainak körzetében a maláj utasszállító katasztrófáját megelőzően, s annak napján, július 17-én is.

Hol a BUK?

Andrej Kartopolov altábornagy, az orosz vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökségének vezetője a moszkvai védelmi tárca szituációs központjában tartott sajtóértekezleten bemutatott három műholdfelvételt, amelyek szerint Buk légvédelmi üteg - az önjáró indítóállás és két utántöltő gépjármű - alig nyolc kilométerre északnyugatra Luhanszktól vett fel pozíciót. Donyeck mellett ugyanakkor rádiólokációs állomást fedeztek fel a műholdak, s a harmadik orosz felvétel szerint itt komoly légvédelmi erőt, közel 60 harcjárművet és különleges technikát vonultattak fel. A július 17-én - a katasztrófa napján - az orosz szputnyikok felvételei szerint Luhanszk körzetéből eltűnt a BUK, de az indítóállást felfedezték egy másik képen, Donyecktől 50 kilométerre keletre, Sahtyorszktól nyolc kilométerre délre.

Felvételeik vannak

"Felmerül a kérdés, hogy miért települt át a rakétaüteg közvetlenül a tragédia előtt a népfelkelők által ellenőrzött körzetek közvetlen közelébe? A területről július 18-án készült felvételek már azt mutatják, hogy az üteg elhagyta korábbi pozícióját" - hangoztatta az altábornagy. Kartapolov állítása szerint éppen július 17-én volt észlelhető a BUK légvédelmi rendszerek rádiólokációs tevékenységének megnövekedetett intenzitása.