Német politikusok elvennék a 2018-as focivébét Oroszországtól

Vágólapra másolva!
Ha nem segítenek feltárni a maláj gép tragédiáját, nem lesz focivébé, mondják német politikusok. Van, aki már azt is tudja, kinek kellene adni az oroszoktól elvett rendezési jogot: Németországnak.
Vágólapra másolva!

Több német politikus szerint a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogának visszavonása a megfelelő szankció, ha Moszkva továbbra sem segíti a maláj utasszállító tragédiája okainak feltárását és az ukrán válság békés rendezését. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, "a FIFA elgondolkodhatna, hogy Oroszország valóban alkalmas-e egy vb megrendezésére" – mondta Michael Fuchs, a CDU/CSU konzervatív pártszövetség parlamenti frakciójának helyettes vezetője a Handelsblatt című üzleti lap online kiadásában szerdán megjelent összeállításban, kiemelve, hogy a vb-pályázat megismétlése sokkal hatékonyabb büntetőintézkedés lenne, mint az eddiginél keményebb gazdasági szankciók bevezetése.

A németek már jelentkeznek is

Fuchs szerint a 2018-as vb-t Oroszország helyett Németország, Franciaország és Olaszország közösen "gond nélkül" megrendezhetné. "Van elég világbajnoki mérkőzésre alkalmas stadionunk" – mondta a politikus.

Több konzervatív politikus egyetért a felvetéssel. A FIFA-nak "egyértelművé kell tennie, hogy a nemzetközi jog előírásainak betartása a vb-rendezés alapvető feltétele" – jelentette ki például Frank Steffel CDU-s képviselő. Erika Steinbach, a konzervatívok emberi jogi ügyekkel foglalkozó politikusa pedig azt emelte ki, hogy amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök nem változtat a külpolitikáján, és "lábbal tiporja az emberi jogokat", addig nem szabad világversenyeket rendezni Oroszországban.

Putyin színpadot kapna

Ellenzéki képviselők szerint is meg kell fontolni a FIFA-döntés felülvizsgálatát. A labdarúgó-világbajnoksággal Putyin "színpadot kapna propagandaműsorának előadásához" – mondta Dieter Janacek, a Zöldek parlamenti képviselője.

Ugyanakkor a konzervatívokkal közösen kormányzó szociáldemokraták elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter szerint korai még a 2018-as vb-ről vitatkozni. "A következő torna előtt négy évvel nem különösebben okos lépés vitát kezdeni a vb-ről" – mondta Gabriel.

A németek többsége támogatja, hogy újabb gazdasági szankciókat vezessenek be Oroszország ellen. A YouGov közvélemény-kutató intézet szerint a lakosság 53 százaléka egyetért azzal, hogy Németországnak és más nyugati államoknak kereskedelmi szankciókat kell bevezetniük, és csak 26 százalék ellenzi ezt.

A német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) szerint viszont nincs sok értelme a szankciók bővítésének. Nem a gazdasági büntetőintézkedés a megfelelő eszköz az ukrajnai politikai konfliktus rendezéséhez – mondta Martin Wansleben, a DIHK ügyvezetője egy szerdai lapinterjúban. Kiemelte, hogy 300 ezer németországi munkahely megmaradása függ az orosz exporttól, és az eddigi szankciók is ártottak, hatásukra az év egészében 4 milliárd euróval csökkenhet az Oroszországba irányuló export 2013-hoz képest.