Kemény harcok folynak Donyecknél

Vágólapra másolva!
Az ukrán elnök emiatt a labdarúgó-vb döntőjét is kihagyja. Oroszországban közben egy családi ház kertjébe csapódott egy ukrán lövedék.
Vágólapra másolva!

Az ukrán légierő öt csapást mért a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták állásaira, és több tucat fegyveressel végeztek - közölték a kijevi hatóságok. A védelmi minisztérium beszámolója szerint lerombolták a szakadárok számos állását és megrongálták haditechnikájukat. Legalább 40 fegyverest is megöltek a csapások során - derül ki a közleményből. A harcok szombaton kezdődtek, vasárnap is folytatódtak.

Petro Porosenko ukrán elnök pénteken azt mondta, hogy Kijev elpusztítja az oroszbarát szeparatistákat. Az ukrán belügyminisztérium szerint egy hónapba telhet, mire vereséget mérnek az ország keleti részén, Donyeckben és Luhanszkban független népköztársaságokat kikiáltó oroszbarát fegyveresekre

Porosenko hivatala vasárnap közölte, hogy az államfő a heves harcok kiújulása miatt a korábbi tervekkel ellentétben nem lesz jelen a brazíliai labdarúgó világbajnokság döntőjén. Ennek politikai jelentősége is van, mert a finálén ott lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is, és korábban megfigyelők úgy gondolták, hogy az esemény ürügyet szolgáltathat egy személyes találkozóra a két vezető között.

Petro Porosenko és nyugati vezetők többször kérték Putyint, hogy bírja rá a szeparatistákat a fegyverletételre. Egyben azzal vádolták az orosz államfőt, hogy jelentős támogatást nyújt a fegyvereseknek.

Közben családi ház kertjébe csapódott egy, a feltételezések szerint Ukrajna területéről kilőtt lövedék a dél-oroszországi Rosztovi területen. Egy ember meghalt, sebesültek is vannak. Az eset az Ukrajnával határos orosz területen lévő Donyeck városban történt. Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottságnak a helyszínen dolgozó szakemberei megerősítették a lövedék becsapódását. A Rosszija 24 állami hírtelevízió tudósítójának jelentése szerint két ember megsebesült a lövedék becsapódásakor.