Hágában és Minszkben egyeztetnek a maláj utasszállítóról

Lezuhant maláj gép, malajziai repülőgép, katasztrófa, Ukrajna, halottak
2464206 Ukraine, Torez. 07/17/2014 The crash site of the Malaysian Boeing 777 outside Shakhtyorsk, Donetsk Region. Mikhail Voskresenskiy/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Maláj és holland kormányfő ma arról tanácskozik Hágában, hogyan lehetne biztosítani a lelőtt utasszállító roncsainak környékét. Az érintettek részvételével válságtanácskozást tartanak Minszkben is az ukrajnai válságról.
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai lázadók szerdán ismét visszafordították a helyszínre igyekvő nemzetközi szakértőket a környéken zajló harcok miatt. Az ukrán hadsereg erőteljes offenzívát folytat a térségben, és több város visszafoglalt Donyeck környékén.

A maláj utasszállító két hete zuhant le, de a heves harcok miatt a nemzetközi megfigyelők és szakértők képtelenek megkezdeni a roncsok vizsgálatát – emlékeztetett a BBC.

Kaptak egy napot

Az ukrán fegyveres alakulatok ma Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kérésére egy napra felfüggesztették a támadó hadműveleteket a térségben, hogy szavatolják a katasztrófát vizsgáló nemzetközi szakértők munkájának biztonságát.

Az ukrán fegyveres erők nem folytatnak hadműveleteket a térségben, kivéve, ha támadás éri őket – közölték a terrorellenes hadművelet parancsnokságán.

Közben az orosz légiközlekedési hivatal, a Roszaviacija közölte, hogy Kijevbe megérkeztek az orosz szakértők, hogy bekapcsolódjanak a katasztrófa okainak felderítésébe. A többi ország szakértőivel együtt megpróbálnak még a nap folyamán eljutni abba a térségbe, ahol lezuhant a gép.

Fehéroroszország a házigazda

Csütörtökön Fehéroroszországban egyeztetnek Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselői az ukrajnai válságról és várhatóan a malajziai gépről is. Úgy tudni, hogy a lázadók egyik magas rangú vezetője is részt vesz a tárgyaláson.

Senki sem őrzi a roncsokat Forrás: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy

Mark Rutte holland kormányfő korábban felvetette, hogy felfegyverzett katonákat küldene a roncsok biztosítására, de később letett erről, mert, mint mondta, ezt a lépést a lázadók „provokációnak” tekintenék.

Egyelőre nem beszélnek a vizsgálat állásáról

Szakértők még dolgoznak a Hollandiába szállított kétszáz áldozat azonosításán. Több tucatnyi holttest azonban még mindig a roncsok között van.

Holland légügyi szakértők egyelőre semmit nem hajlandóak mondani a vizsgálatuk állásáról, de az ukránok annyit már közöltek, hogy az utasszállító rakétarepeszek miatt zuhant le.

Az azonban még mindig nem világos, ki lőtte ki a rakétát; az ukrajnai lázadók és az ukrán hadsereg egymást vádolja.

Kijev azt ígéri, nem alkalmaz katonai erőt

Az ukrán miniszterelnök-helyettes közben azt ígérte, hogy a hadsereg nem fogja erővel visszafoglalni a lezuhant gép környékét – tudósított az Interfax-Ukrajna hírügynökség.

Volodimir Hrojszman, aki egyébként a tragédiát vizsgáló kormánybizottságot is vezeti, kijevi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy talán drónokat használhatnának a becsapódás helyének feltérképezésére. Szerinte így bebizonyosodna, hogy az ukrán hadsereg nem folytat harcokat a közvetlen térségben.