Függetlenségi népszavazást szeretne az iraki kurd elnök

Vágólapra másolva!
Egy kurd függetlenségi nlpszavazás előkészítését kérte Maszúd Barzani, az iraki kurd régió elnöke. A csehszlovák szétválás példájáról beszélt, és arról, hogy most van itt az ideje, hogy közöljék, mit akarnak a kurdok. Irak újabb lépéssel került közelebb a szétszakadáshoz.
Vágólapra másolva!

Egyre közelebb kerül a szétszakadáshoz Irak. Csütörtökön Maszúd Barzani, a kurd autonóm régió elnöke arra kérte a parlamenti képviselőket, hogy készítsenek elő egy függetlenségi népszavazást a régió számára. Barzani az irbili regionális parlamentben beszélt erről, és arról, hogy már nem érzi azt, hogy be kellene tartania az iraki alkotmányt.

„Itt az ideje, hogy magunk kezébe vegyük a sorsunkat, ne várjuk meg, hogy mások döntsenek helyettünk” – mondta. A kurdok régi ambícióját a függetlenség iránt Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) fegyveresei által okozott káosz, illetve az iraki vezetésnek a fegyveres lázadókkal szembeni tehetetlenkedése szította fel.

Két hónap

Az északi kurd régióban eddig is ritkán lehetett látni az iraki nemzeti zászlót, a kirkuki kormányzati épületekre már a kurd lobogót tűzték ki, miután a kurd erők bevonultak a városba, az ILIÁ elől elmenekült iraki hadsereg helyére. Az iraki hadsereg csütörtökön Tikrit közelében csapott össze az ILIÁ fegyvereseivel, amelyet megpróbálnak visszafogni a szélsőséges muszlim fegyveresektől.

Barzani a hét elején arról beszélt, hogy két hónapon belül meg lehetne szervezni egy függetlenségi népszavazást. A lépés viszont várhatóan csak tovább szítaná a térségbeli feszültséget, és nem csak Irakon belül. Törökországban, Szíriában és Iránban is sok kurd él. A törökök például évtizedeken át folytattak véres háborút a délkelet-törökországi kurd szakadár csoportokkal – írja a lap.

Csehszlovák példa

Barzani szerint viszont az autonóm kurd régió eddigi működése bizonyíték arra, hogy nem jelentenek fenyegetést a szomszédos államokra. „Lehet, hogy vannak kockázatok, de ez a megfelelő pillanat, hogy közöljük a világgal, mit is akarunk.” Az elnök Csehszlovákia békés kettéválását állította példaként

A bagdadi iraki vezetés szerint Barzani csak azért állt elő a népszavazással, hogy nagyobb befolyást szerezzen az iraki nemzeti kormányban, amely válságba került az utóbbi hetekben. Irbilben, a kurd régió fővárosában azonban örömmel fogadták az elnök felvetését, de van, aki óvatos.

Mahmud Hadzsi Omár, a kurd parlament egyik képviselője szerint Irán és az Arab államok biztos hogy ellenezni fogjáék a függetlenséget, már csak azért is, mert Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a hét elején bátorította a kurdokat. Törökország ugyanakkor az utóbbi időben egyre rugalmasabb a kérdésben, feltehetően az olaj miatt. A kurd hatóságok az utóbbi egy évben az iraki belső megállapodás ellenére – amely szerint csak iraki nemzeti szinten lehetne ilyen üzletet kötni - közvetlenül adtak el olajat Törökországnak – olvasható a Guardianben.