Nincs, aki közvetítsen az izraeliek és a palesztinok között

izrael palesztin konfliktus, rakéták
TOPSHOTS A ball of fire is seen following an early morning Israeli air strike, on July 11, 2014, on Rafah in the southern of Gaza strip. Israeli warplanes kept up deadly raids on Gaza but failed to stop Palestinian militants firing rockets across the border, as the United States offered to help negotiate a truce. AFP PHOTO / SAID KHATIB
Vágólapra másolva!
Egyre éleződik a konfliktus Izrael és a palesztinok között, felmerült az izraeli szárazföldi csapatok bevetése is Gázában. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a jelek szerint nincs, aki közvetíthetne a tűzszünet és a megbékélés érdekében. 
Vágólapra másolva!

A Gázai övezetből csak egyetlen napon, csütörtökön 184 rakétát lőttek ki Izraelre, amelyek közül 44-et elfogott a Vaskupola nevű rakétarendszer. Válaszul az izraeli légierő július 8-a óta gázai célpontok ellen hajt végre légicsapásokat, emiatt a palesztin áldozatok száma folyamatosan emelkedik.

Azért halnak meg ilyen sokan, mert a Hamasz ezúttal is a rég bevált módszerhez folyamodik: a rakétákat az egyébként is sűrűn lakott Gázai övezet lakóövezeteiből indítja, élő pajzsként használva az ártatlan civileket, hogy az áldozatok és a pusztítás képeit propagandafegyverként használja Izrael ellen.

Minél tovább folytatódnak a légicsapások, annál nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik Izraelre a leállításuk érdekében. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a napokban beszélt telefonon Barack Obama amerikai elnökkel, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia elnökkel és John Kerry amerikai külügyminiszterrel is. A Haarec szerint Netanjahu megkérdezte Hollande-tól és Merkeltől, mit tennének, ha Párizsra vagy Berlinre záporoznának rakéták.

Mi robbantotta ki a konfliktust?

A mostani feszültség a legsúlyosabb, ami Izrael és a Hamasz között kialakult 2012 óta, amikor nyolc napon keresztül folytattak egymással fegyveres harcokat.

A konfliktust a három izraeli tizenéves elrablása és meggyilkolása robbantotta ki, amiért a zsidó állam a Hamaszt teszi felelőssé. A június 12-i emberrablás nyomán az izraeli hadsereg masszív kutatóakciót indított, amelynek során hat palesztin vesztette életét, és 420-at vettek őrizetbe – elsősorban a Hamasz tagjait.

Az izraeli fiatalok holttestének megtalálása után brutálisan meggyilkoltak egy palesztin tinédzsert; a tetteseket – akik közül hárman beismerő vallomást tettek – őrizetbe vették.

Az izraeliek és a palesztinok között azonban már a gyilkosságokat megelőzően is feszült volt a kapcsolat, emlékeztetett a Deutsche Welle. A Hamasz és a Fatah ugyanis április végén egységkormányt alakított. A kormány feje, Mahmúd Abbasz bejelentette, hogy az új testület elismeri és tiszteletben tartja majd az Izraellel kötött békeegyezményeket. Netanjahu azonban bírálta a kormányalakítást, mondván, hogy Abbasz nem köthet egyszerre békét Izraellel és a Hamasszal, amelynek a célja változatlanul a zsidó állam elpusztítása.

Valóságos rakétaarzenál

A Hamasz és a többi radikális palesztin csoport valóságos rakétaarzenált halmozott fel az elmúlt években, amelyeknek a hatótávolsága folyamatosan nő. A lényeg éppen ez utóbbi, vélekedett a BBC szakértője.

A rakéták nem különösebben fejlettek, többnyire még a szovjet technológián alapulnak. A készlet egy részét a Sínai-félszigetről hozták be illegálisan a föld alatti alagutakon keresztül, egy másikat maguk gyártják gázai műhelyekben Iránból és Szíriából csempészett alkatrészekből.

Kasszám rakéta másával vonul fel egy férfi egy gázai tüntetésen Forrás: AFP/Mahmoud Zayyat

A Grad és Kasszám rakéták, valamint az aknavetők rövid hatótávolságúak (17-48 kilométer). Ezek az Izrael déli részén lévő városokat, például Szderotot, Askelont, Beersebát és Asdód kikötőjét érhetik el.

A Fadzs-5, más néven M75-ös rakéta hatótávolsága már 75 kilométeres, így elérheti Tel-Avivot és Jeruzsálemet is. A Fadzs azonban nagy (akár hat méter hosszú is lehet) és nehéz, a kilövése némi szakértelmet igényel, előre be kell állítani a kilövőhelyen, és elrejteni az izraeli felderítő drónok elől.

Az arzenál legújabb darabjait éppen a mostani konfliktus során használták először a palesztinok. Szakértők szerint Szíriából szerezték be a Kajbar-1-eseket, amelyeknek a hatótávolsága a 160 kilométert is elérheti, vagyis célponttá teheti az Izrael északi részén található Haifát is. Így immár a zsidó állam egyetlen nagyvárosa sincsen biztonságban.

Az izraeli felderítés szerint a rövid hatótávolságú rakétákból több ezer darabot halmoztak fel a különböző palesztin csoportok, a nagyobb hatótávolságúakból azonban becslések szerint csupán néhány százzal rendelkeznek. Ráadásul a Hamasszal nem kimondottan baráti viszonyt ápoló egyiptomi kormányzat igyekszik lezárni a Sínai-félsziget felé vezető csempészalagutakat, így egyre nehezebb az utánpótlás beszerzése.

Levegő után szárazföldön?

Az izraeli légierő folyamatosan lövi Gázát, de egyre többször kerül szóba a szárazföldi csapatok korlátozott bevetése is. A 10-es tévécsatorna védelmi minisztériumi forrásokból úgy értesült, hogy a tárca vezetője, Móse Jaalon támogatja az ötletet. Az akció során Izrael olyan célpontokra koncentrálna, amelyeket a levegőből nem lehet lerombolni – ilyenek például a csempészalagutak.

Bár a gázai bevonulás lehetőségét az izraeli vezetők közül már mások is felvetették, a kormány egyelőre még nem döntött – és nem véletlenül. Szárazföldi műveletek indítása nagyon veszélyes, különösen, ha nincs előre kidolgozott terv a kivonulásra is – ahogy azt az amerikaiak és a szövetségeseik a saját bőrükön is megtapasztalták például Irakkal kapcsolatban.

Pontosan meg kell előre határozni a szárazföldi akció céljait, és a végrehajtását úgy kell megtervezni, hogy az a lehető leggyorsabb legyen.

Egyelőre azonban csak annyit lehet tudni, hogy a hadsereg készen áll a szárazföldi bevetésre, Beni Ganc vezérkari főnök jóváhagyta a terveket, így már csak a politikai döntésre várnak.

Korábban a hadsereg telefonon otthonuk elhagyására szólította fel a gázai határnál élő százezer palesztint, ami szintén arra utal, hogy hamarosan várható az offenzíva.

A palesztinok is készülnek erre a lehetőségre. Egyrészt a korábbi hasonló konfliktusok tapasztalatai alapján ismerik az izraeli hadsereget, és kiépítettek föld alatti alagútrendszereket a lakott területek alatt, amelyeken keresztül mozgathatják a fegyvereseiket.

Ugyanakkor a palesztinok semmit sem nyerhetnek, ha rákényszerítik Izraelt a szárazföldi akcióra, viszont az embereket elmondhatatlan szenvedésnek tennék ki.

WHO: az összeomlás határán a gázai egészségügy

A gázai konfliktus mélyülésével az összeomlás határára került a gázai egészségügyi ellátás, komoly hiány van gyógyszerekből és a kórházak áramfejlesztőihez szükséges üzemanyagból – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO felszólította az adományozókat, hogy az év végéig nyújtsanak 40 millió dolláros segítséget az egészségügyi szállítások fedezésére, és további 20 millió dollárral járuljanak hozzá ahhoz, hogy az egészségügyi minisztérium törleszthesse a gázai és ciszjordániai daganatos betegeket fogadó kelet-jeruzsálemi kórházakkal szembeni adósságát.

Az izraeli offenzíva alatt a Gázai övezetben egy menekülttáborban megrongálódott egy kórház, három klinika és egy vízsótalanító telep. A WHO becslése szerint a kórházak üzemanyagkészlete mindössze tíz napra elegendő, és gyakori az áramszünet. Az egészségügyi dolgozók fele az elmúlt hónapokban nem kapta meg a fizetését, és többen így nem tudják tovább vállalni a munkát.
Az egészségügyi minisztérium adóssága meghaladja a 250 millió dollárt, és nem képes biztosítani a szükséges gyógyszerkészleteket. A kórházakban a múlt héten leállították a halasztható műtéteket, és kizárólag életmentő beavatkozásokat végeznek. Akárcsak 2008-2009-ben, illetve 2012-ben, most is egészségügyi ellátás összeomlásának veszélye fenyeget. (MTI)

Nyomás a Hamaszon

Nem csupán Izraelre nehezedik nyomás a tűzszünet érdekében, a Hamasz is bizonyos szempontból kényszerpályán mozog. A kapcsolatai kimondottan rosszak Egyiptommal, ahol az új vezetés a Hamaszt az általa terrorista szervezetnek minősített Muzulmán Testvériség kisöccsének tekinti, így a kisujját sem mozdítja a támogatásuk érdekében. A szervezet ráadásul súlyos pénzügyi nehézségekkel is küzd, ciszjordániai infrastruktúrája pedig megsemmisült. Ebben a helyzetben a Hamasz katonai vezetői a jelek szerint egyetlen eszközt látnak erejük fitogtatására: azt, hogy bizonyítják, milyen károkat képesek okozni Izraelnek.

Iszmáíl Haníje, a szervezet vezetője pénteken Gázában a palesztin médiának kijelentette, hogy „népünk győzni fog, nem érdekes az áldozatok és a fenyegetések száma. Népünk egységes, és példátlan módon támogatja az ellenállást. Nem félünk az ellenség fenyegetéseitől. A vezetők vére nem fontosabb a gyermekekénél és a családokénál” – utalt az MTI jelentése szerint arra, hogy az izraeli hadsereg a fegyveres szervezetek vezetőit veszi célba.

Mahmúd Zahar, a szervezet egy másik vezetője a Hamasz tévéjének úgy nyilatkozott, hogy készek hónapokig harcolni, és a jelenlegi akció akkor ér véget, ha megszűnnek az izraeli „jogsértések”, így a Gázai övezet elleni bojkott, és szabadon engedik a Gilád Salit fogolycseréjekor elengedett, majd a három izraeli tizenéves megölése után ismét őrizetbe vett palesztinokat.

Paradox módon egyébként Izrael számára is a Hamasz a kisebbik rossz: az alternatíva ugyanis az, hogy Gázában kisebb, szélsőséges dzsihádista csoportok veszik át a helyét.

Ki közvetítsen?

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön felhívta telefonon Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt, kifejezte aggodalmát az izraeli-palesztin konfliktus kiterjedésének veszélye miatt, és felajánlotta a segítségét egy tűzszünetről szóló tárgyaláshoz.

Barack Obama amerikai elnök segítséget ígért az izraeli kormányfőnek Forrás: AFP/Mandel Ngan

„Az Egyesült Államok továbbra is kész segíteni abban, hogy vége legyen az ellenségeskedésnek, például úgy, hogy a felek visszatérnek a 2012-es tűzszüneti megállapodáshoz” – jelentette ki a Fehér Ház közlése szerint Obama, aki ismét megerősítette Washington meggyőződését, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát.

Csakhogy az Egyesült Államok a Hamasszal közvetlenül nem hajlandó tárgyalni, mert azt terrorista szervezetnek tartja, így Washington nem alkalmas közvetítőnek. John Kerry külügyminiszter egyiptomi hivatali kollégáját próbálta a héten rábírni arra, hogy Kairó vesse latba befolyását a Hamasznál a helyzet megoldása érdekében. Kerry katari kollégájánál is próbálkozott ezzel.

Egyiptom kulcsszerepet játszott a Hamasz és Izrael közötti 2012-es megállapodás megkötésében, a Haarec szerint azonban Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök egyetlen könnyet sem hullatna, ha a Hamasznak még egy darabig el kellene szenvednie az izraeli légicsapásokat. A Hamasz sem fogadná el Kairót közvetítőnek.

Ráadásul bár esz-Szíszi rendszeres telefonkapcsolatban áll Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, és sajtóközlemények szerint közösen keresik a megoldást a Gázában élők szenvedésének megszüntetésére, a Mada Maszr független hírportál arra hívta fel a figyelmet, hogy a válság ellenére Egyiptom továbbra sem nyitja meg a tavaly július óta majdnem folyamatosan lezárva tartott gázai határátkelőt, eltorlaszolva ezzel az egyetlen utat a légicsapások elől menekülni akaró tömegek előtt. Az izraeli 10-es tévécsatorna egyenesen azt állította az MTI jelentése szerint, hogy Egyiptom arra buzdította az izraeli hadsereget: csapjon le a Hamaszra.

Nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy az amerikai kormányzat kapcsolata is kimondottan hűvös esz-Szísziékkel.

Netanjahu nem számíthat Törökországra sem, amellyel konfliktusossá váltak a kapcsolatok, és nem sokat segíthet Katar sem, hiszen otthon adott Haled Mesalnak, a Hamasz politikai vezetőjének. Az ENSZ közel-keleti küldöttjét, Robert Serryt pedig Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter ellenségként kezeli.

Az Európai Unió és Oroszország az Egyesült Államok és az ENSZ mellett ugyan tagja volt korábban a közel-keleti kvartettnek, előbbit pillanatnyilag az új adminisztráció felállítása, utóbbit az ukrajnai ügyek kötik le, így kérdéses, hogy ki segíthetne közvetíteni a konfliktus lezárásában.