Beszélni tanítják a londoniakat

Vágólapra másolva!
Különleges kampánnyal igyekeznek beszélgetésre sarkallni a magányos londoniakat: a Talk to Me elnevezésű kezdeményezés célja, hogy megtörje a csendet a metrókon, és megváltoztassa a Londonról kialakult képet, amely szerint a főváros a szigetország egyik legmagányosabb helye.
Vágólapra másolva!

"Az idegenekkel való beszélgetés társadalmi tabunak számít" - mondta David Blackwell, a projekt egyik koordinátora, aki önkéntes társaival együtt Talk to Me, I'll Talk to You (Beszélj hozzám, és én beszélek hozzád) feliratú kitűzőket osztogat szét Londonban. A társalgásra szomjazó londoniak ezeknek a viselésével tudják jelezni, ha készen állnak egy jó kis beszélgetésre, akár utazás, akár sorban állás közben.

Magány

A közösségi finanszírozással megvalósuló projektet részben a Sheffieldi Egyetem közelmúltbeli felmérése inspirálta, amely szerint a londoniak 30 százaléka érzi magát magányosnak és kívülállónak, ami érzelmileg és fizikailag is negatívan hat rájuk.

Zaklatás

A kezdeményezés persze nem maradt kritika nélkül: vannak, akik attól tartanak, hogy a jelvény nem kívánt figyelmet hoz viselőjüknek, vagy utcai zaklatásnak teszi ki őket. "Alapjában véve tetszik az ötlet" - mondta egy helyi lakos, de mint hozzátette, "rettegne a tudattól, hogy húszéves lánya egy ilyen jelvénnyel a ruháján sétálgat, okot adva minden jöttmentnek, hogy megszólítsa őt". A fiatal lányok így is épp elég nem kívánt figyelmet kapnak - szögezte le az édesanya.

Kitűzők

A Talk to Me kampány egyik elindítója, Polly Akhurst szerint eddig túlnyomórészt pozitív visszajelzéseket kaptak. A projekt keretében ez idáig mintegy 3500 kitűzőt osztottak szét partnerintézményeken és kávézókon keresztül, ami szerény - de biztató - kezdeti lépést jelent egy több mint nyolcmillió főt számláló városban.

Tippek

A 25 önkéntessel működő szervezet heti rendszerességgel szervez összejöveteleket szerte a városban. Ezeken a találkozókon még társalgásindító tippeket is kapnak a hallgatag londoniak. A szervezet augusztusban rendezi meg az első hivatalos Talk to Me Day-t, amelynek keretében egyebek mellett flashmobbal és piknikkel próbálják majd beszélgetésre sarkallni a londoniakat. A szervezők szerint már Párizsból, Berlinből, Szöulból és néhány amerikai városból is felkeresték őket azzal, hogy hasonló projekteket szeretnének indítani.