Az izraeli kommandósok már Gázában vannak

Vágólapra másolva!
Felszólították az övezet északi részének lakóit, hogy hagyják el otthonaikat a várható katonai akciók idejére.
Vágólapra másolva!

Az izraeli tengeri kommandósok szárazföldi akciójával, és az izraeli területek elleni palesztin rakétacsapásokkal kezdődött vasárnap az „erős szikla” hadművelet hatodik napja.

Reggel hatkor rakétaveszélyt jelző légiriadóra ébredtek az emberek az ország déli és középső részén. A Hamász következetesen az izraeli hírműsorokhoz időzíti nagyobb támadásait. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint hajnalban a tengeri kommandósok sikeresen felszámolták a Hamász radikális szervezet egyik rakétaindító állását, amelyről a nagy hatótávolságú rakétákat indították. A radikális palesztin szervezet ugyanakkor azt közölte, hogy fegyvereseik megakadályozták az izraeli kommandó partraszállását.

Izrael kétszáz gázai célpontot lőtt az elmúlt huszonnégy órában. A többi között ötvenhárom föld alatti kilövőállomást, tizenegy rakétakészítő-műhelyt és raktárt, kilenc Hamász parancsnokságot és öt kiképzőtábort.

Vasárnap reggel az izraeli hadsereg telefonon és más eszközökkel is felszólította az övezet északi részének lakóit, hogy hagyják el otthonaikat a várható katonai akciók idejére.

Szombaton Gázából 129 rakétát lőttek Izraeli területre, ezek közül kilencet megsemmisített a Vaskupola rakétavédelmi rendszer. Jeruzsálemben az esti légiriadó idején elhunyt szívrohamban egy 74 éves amerikai turista és többen megsebesültek, mert elestek, miközben az óvóhelyre siettek. A szombat esti három libanoni rakétacsapás nyomán a polgári védelem elrendelte az óvóhelyek megnyitását az ország északi határánál. Szombaton két, a Gázai övezetből kilőtt rakéta Ciszjordániában ért földet, az egyik Hebron város lakott övezetében. Az izraeli hadsereg biztonsági előírásokat vezetett be itt is.