Az izraeli hadsereg rácsörög a lebombázandó házak lakóira

Vágólapra másolva!
Telefon szólítják fel a palesztin civileket a menekülésre, aztán küldik a bombázókat.
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg telefonon otthonuk elhagyására szólította fel a gázai határánál élő palesztinokat, közölte az Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja csütörtök délután. A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerint több mint százezer palesztinnak kell elhagynia az otthonát a térségben hamarosan várható katonai akció előtt.

Az övezet északi részén, Hán-Júnísztól keletre eső Bét Lahíja, Bét Hanún, Abaszán-al-Kabera és Abaszán-al-Szagira lakóit érinti az üzenet. Az izraeli hadsereg hasonlóképpen járt el a helyi civilekkel a két évvel ezelőtti „Felhőoszlop” és a 2008-as „Öntött ólom” gázai hadművelet és a 2006-os második libanoni háború idején is.

Az izraeli haderők telefonon távozásra szólítják fel a szélsőséges fegyveresek felrobbantásra ítélt lakóházainak lakóit is a légierő bevetése előtt, de a Hamász harcosai megpróbálják megakadályozni a civilek távozását, sőt a felrobbantás előtt lévő házak tetejére küldik a lakókat, hogy emberi védőpajzsot alkossanak belőlük.

A Fatah harcosai is Izrael ellen vannak

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön a kneszet külügyi és biztonsági bizottságának ülésén kijelentette, hogy jelenleg nincs napirenden a tűzszünet a Hamásszal. A kormányfő hangsúlyozta, hogy megértést és támogatást kapott minden általa telefonon megkeresett külföldi vezetőtől, kiemelte Francois Hollande szavait, aki azt mondta, hogy igaza van, és beszélgetésük után egy közleményt adott ki, amelyben elítélte az Izrael elleni rakétatámadásokat.

A Fatah a hivatalos honlapján közölte, hogy fegyveres szárnyának, az al-Aksza mártírjainak brigádja Nidal al-Amodi nevű egysége magára vállalja a Grad és 107 milliméteres rakéták szerda esti kilövését Askelon, Szderót, Netivot és a gázai határ menti izraeli települések ellen. Csütörtök reggel egy másik Fatah katonai egység, az Abdul Kader Husszeini zászlóalj is felelősséget vállalt rakéták Gázából Izraelbe lövéséért. „Ez az áldásos hadművelet válasz az ellenség védtelen népünk elleni támadására – üzente, jelezvén, hogy a Fatah harcosai is felsorakoztak a Hamász oldalán.

Nyolcvannégy palesztin halott

A palesztin áldozatok száma délután legkevesebb 84 volt, de az izraeli légicsapások nyomán folyamatosan nő. Az izraeli oldalon a folyamatos gázai rakétatámadások eddig nem szedtek halálos áldozatokat, köszönhetően a légvédelmi figyelmeztetéseknek és az óvóhelyeknek, valamint a Vaskupola védelmi rendszernek, amely éjfél óta tizenkét sűrűn lakott izraeli területekre lőtt rakétát semmisített meg a levegőben.

A hadművelet idején is ápolnak gázai civileket izraeli kórházakban. A haifai Rambam kórházban több mint húsz palesztin fekszik a kórház közleménye szerint. Gázából három felnőttet és nyolc gyermeket ápolnak, hét ciszjordániai pácienst pedig járóbeteg-rendelésen látnak el. Ezen a héten újabb gázaiakat várnak, a szüleikkel érkező gázai gyerekeket főleg az onkológián és a vesebetegek osztályán kezelik.

Tinédzserek halála vezetett a harcokhoz

Izrael július 8-án hajnalban kezdett hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen, és mozgósított 40 ezer tartalékost. Az "Erős Szikla" fedőnevű offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter másnap kijelentette, hogy a közeli napokban kiterjesztik az addig csak légi hadműveletet, és "súlyos árat fog fizetni a Hamász".

A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között, az izraeli hatóságok sok palesztint, főleg Hamász-tagot őrizetbe vettek, a palesztinok pedig fokozták az izraeli területek elleni rakétatámadásokat.