Izrael elfogadná a gázai tűzszünetet

Vágólapra másolva!
Izrael kedden reggel rábólintott az Egyiptom által javasolt tűzszüneti megállapodásra, a Hamász katonai szárnya azonban elutasította.
Vágólapra másolva!

Az izraeli biztonsági tanács kedd reggeli értekezletén úgy döntött, hogy elfogadja azt a tűzszüneti megállapodást, amelyet Egyiptom javasolt – írja a Jerusalem Post. A javaslat értelmében a harcokat a feleknek kedden reggel be kell fejezniük.

Az egyiptomi kormány hétfőn este kereste meg a javaslattal a gázai Hamászt és az izraeli kormányt, miután a palesztin szervezet és Izrael között már egy hete harcok dúltak. Gázából több mint ezer rakétát lőttek ki izraeli területre, Izrael pedig légicsapásokkal támadta Gázát. A tűzszünet kihirdetése után 48 órával a javaslat értelmében tárgyalás kezdődne nemzetközi segítséggel.

A Jerusalem Postnak egy diplomata azt mondta, hogy a tűzszüneti megállapodás gyakorlatilag az egy héttel korábbi állapot visszaállítását jelentené, viszont egy olyan Hamásszal, amelyet időközben jelentősen meggyengített az izraeli hadsereg.

A Hamász katonai szárnya, az Ezzedín el-Kasszám Brigádok kedden reggel elutasította a gázai konfliktus rendezésére előterjesztett egyiptomi tűzszüneti javaslatot, és az Izrael elleni támadások fokozását ígérte. A szervezet a közleménye szerint nem kapta meg a Kairó által előző nap kezdeményezett teljes tűzszüneti javaslatot, de a javaslat média által ismertetett részei szerintük "a térdre borulással és behódolással érnének fel", ezért kategorikusan elutasítják.

"A harcunk az ellenséggel folytatódik, a kegyetlensége és az intenzitása nőni fog" – írta a szervezet közleményében.