Orbán Viktor: Ha alkoholt iszunk, nem beszélünk

Vágólapra másolva!
Ha mégis, és kiszivárog, amit mondtunk, az maga a katasztrófa - mondta a magyar miniszterelnök Brüsszelben, amikor újságírók a lengyel lehallgatási botrányról kérdezték.
Vágólapra másolva!

„Ha alkoholt iszunk, nem beszélünk. Ha alkoholt iszunk, beszélünk és az még ki is szivárog, az maga a katasztrófa” - mondta Orbán Viktor Brüsszelben a lengyel lehallgatási botrányt firtató újságírói kérdésre.

A magyar miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy a lengyel lehallgatási botrányban magyar téma is előkerült. A lengyel állami olajtársaság, az Orlen vezére, Jacek Krawiec a pénzügyminiszternek és a helyettesének, Włodzimierz Karpińskinak és Zdzisław Gawliknak idén februárban azt mondta: "Orbán úgy leszopta Putyint, hogy azóta felcsapott farokkal jár. Az oroszok 10 milliárdot adnak az atomerőműre, és épül a Déli Áramlat annak ellenére, hogy az EU ellene van.” A beszélgetésükről készült hangfelvételt hétfőn hozta nyilvánosságra a Wprost lengyel hetilap.

A Wprost egy ideje azzal kavar politikai vihart, hogy csúcsvezetők kompromittáló kijelentéseinek titkos hangfelvételeit teszi közzé. Egyelőre nem tudni, hogy a felvételeket kik, hogyan és milyen megbízásból rögzítették, de annyi már nyilvánvaló, hogy a lehallgatások legalább két varsói étteremben történtek, és sok alkalommal. Több mint tucatnyi politikus, cégvezető és más tisztségviselő mondatait vették fel.

A lehallgatási botrány rendkívüli sokkot váltott ki a lengyel közvéleményben, a lehallgatott vezető politikusok vulgáris nyelvezete, stílusa, cinizmusa, egész magatartása megdöbbentette a társadalmat.

A lengyel lehallgatási botrány hátterét elemző cikkünket itt olvashatja.