Obama növelné az Európában állomásozó amerikai katonák számát

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok számára szent és sérthetetlen a szövetségesei biztonsága az ukrajnai válság miatt aggódó Európában – jelentette ki kedden, Varsóba érkezésekor Barack Obama amerikai elnök, aki egymilliárd dolláros tervet jelentett be az Európában állomásozó amerikai csapatok létszámának növelésére.
Vágólapra másolva!

"Elkötelezettségünk Lengyelország, valamint kelet- és közép-európai szövetségeseink iránt biztonságunk egyik sarokköve, amely szent és sérthetetlen" – hangoztatta Obama, amikor érkezése után lengyel és amerikai pilótákkal találkozott a repülőtéren. Obama hozzátette, hogy Lengyelország Amerika egyik legerősebb szövetségese, s ezt az elkötelezettséget az Egyesült Államok nagyra becsüli.

Bronislaw Komorowski lengyel államfővel tartott közös sajtóértekezletén Obama arra figyelmeztette Oroszországot, hogy ne élezze tovább a feszültséget Ukrajnával – tudósít a Reuters. Az elnök megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO kollektív védelmi elvéhez, és egy egymilliárd dolláros tervet jelentett be, amiből Washington az Európában állomásozó amerikai csapatok létszámának növelését finanszírozná. Ehhez az amerikai kongresszus jóváhagyása is szükséges. Hozzátette: az USA erősíti partnerségi kapcsolatát Ukrajnával és Moldovával.

Az amerikai elnök négynapos látogatásra érkezett Európába, és útjának első állomásán részt vesz az első, részben szabad lengyelországi választások 25. évfordulója alkalmából rendezett varsói ünnepségeken.

Obama látogatásával egy időben a NATO-tagországok védelmi miniszterei Brüsszelben tanácskoznak az ukrajnai válságról. A kétnapos értekezlet első napján a 28 miniszter előbb saját körben, majd az ukrán védelmi tárca vezetőjének bevonásával tekinti át a helyzetet. Este a munkavacsorán szintén az ukrajnai válság, illetve a jogellenes orosz katonai beavatkozás lesz a fő téma.

Láthatóak ugyan annak a jelei, hogy megkezdődött az orosz erők visszavonása, de még mindig orosz katonák tízezrei vannak az ukrán határnál – mondta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár kedden Brüsszelben újságíróknak, amikor megérkezett a tagországok védelmi minisztereinek tanácskozására. Rasmussen felszólította Moszkvát, hogy teljes mértékben vonja vissza katonai erőit az ukrán határtól, valamint szüntesse be a Kelet-Ukrajnában kormányzati épületeket elfoglaló, EBESZ-megfigyelőket túszul ejtő fegyveres bandák támogatását. A főtitkár szerint a konfliktus politikai, diplomáciai megoldására kell törekedni, és mivel semmi nem indokolja az orosz katonaság tömeges jelenlétét az ukrán határnál, a békés rendezés érdekében ezen orosz erők teljes visszavonása lenne az első és legfontosabb követelmény.

Rasmussen most először nevezte nyilvánosan fegyveres bandáknak a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistákat. Ha Moszkva beszüntetné támogatásukat, az szerinte a helyes irányba mutató lépés lenne. A NATO főtitkára megerősítette azt is, hogy az atlanti szövetség nem ismeri el a Krím törvénytelen orosz bekebelezését, és továbbra is Ukrajna részének tekinti a félszigetet.

Riporteri kérdésre válaszolva az atlanti szervezet vezetője üdvözölte a Fehér Ház bejelentését, miszerint a washingtoni kormányzat egymilliárd dollárt különít el a NATO keleti tagországaiba – az érintett kormányok megnyugtatása végett – küldendő pótlólagos amerikai erők finanszírozására. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a NATO még nem hozott döntést arról, miként módosítja védelmi terveit, milyen hosszú távú intézkedéseket kíván hozni az ukrajnai agresszív orosz fellépés nyomán. Mint mondta, már tettek különböző rövid távú intézkedéseket, de a nagyobb távlatokban előretekintő készenléti tervek átdolgozása – és azon belül a katonai gyakorlatozás fokozásán túl esetleg akár a megfelelő erők telepítésének az eldöntése – csak a szeptemberi walesi NATO-csúcstalálkozón várható.