Moszkva: Az amerikaiak önállóan nem dönthetnek Irakról

Vágólapra másolva!
Az orosz külügyi szóvivő arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának hozzájárulásával mérhet légi csapásokat Irakra.
Vágólapra másolva!

Az erőszakos módszereket csakis az ENSZ Biztonsági Tanácsa engedélyezheti - jelentette ki Alekszandr Lukasevics moszkvai tájékoztatóján. Hozzátette, hogy csak ebben az esetben lehet törvényesnek és az ENSZ Alapokmánya elveivel és normáival megegyezőnek tekinteni az esetleges amerikai csapásokat.

Az orosz külügyi szóvivő szerint ha Washington nem a világszervezet jóváhagyásával avatkozik közbe, akkor az iraki tragédia második fejezete következhet be, amely nemcsak a régióra fejtheti ki hatását, annál nagyobb kiterjedésű lehet.

Az iraki kormány szerdán bejelentette, hogy katonai légi támogatást kér az Egyesült Államoktól az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcában.
Barack Obama amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy egy átfogó cselekvési terv keretében 300 katonai tanácsadót küld vissza Irakba.