Esküt tett az új spanyol király

VI. Fülöp spanyol király beiktatás
MADRID, SPAIN - JUNE 19: King Felipe VI greets crowds of wellwishers as he arrives at the Royal Palace during the King's official coronation ceremony on June 19, 2014 in Madrid, Spain. The coronation of King Felipe VI is held in Madrid. His father, the former King Juan Carlos of Spain abdicated on June 2nd after a 39 year reign. The new King is joined by his wife Queen Letizia of Spain. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Megtörtént az uralkodóváltás Spanyolországban. I János Károly átadta a hatalmat fiának, VI. Fülöpnek. Az új uralkodó a spanyol egység és az átláthatóság mellett érvelt bemutatkozó parlamenti beszédében.
Vágólapra másolva!

Felesküdött az alkotmányra Spanyolország új uralkodója, VI. Fülöp csütörtökön a madridi parlamentben. A 46 éves király megfogadta, hogy eleget tesz alkotmányos kötelezettségeinek. "Esküszöm, hogy megbízatásomat hűséggel látom el, betartom és betartatom az alkotmányt és a törvényeket, tiszteletben tartom az állampolgárok és az autonóm régiók jogait" – mondta.

Előtte a királyi rezidencián, a Zarzuela-palotában átvette apjától a fegyveres erők főparancsnoki derékszalagját. Ezzel kezdődött meg a többlépcsős beiktatási ceremóniasorozat. Az ünnepségek alatt madridiak több ezer fős csoportjai éltették az új királyt és családját. Fülöp már a nap első percétől királynak számít, miután 76 éves apja szerdán aláírta a lemondását lehetővé tevő törvényt.

VI. Fülöp a parlamentben Spanyolország egységéről beszélt, és arról, hogy az átláthatóság híve a monarchia ügyeit illetően. A királyi család hírnevét az elmúlt években egyebek között korrupciós vádak tépázták meg.

Forrás: Europress/Getty Images/Christopher Furlong

"Olyan Spanyolországot szeretnénk, amelynek minden polgára visszanyeri bizalmát az állami intézményekben" – mondta. Morális kötelességének nevezte, hogy segíteni próbálja azokat, akik a nemzetközi gazdasági válság miatt "méltóságukban sérelmeket szenvedtek", és együttérzését fejezte ki a terrorizmus áldozataival és hozzátartozóikkal.

Fülöp 41 éves felesége, Letícia az első királyné az országban, aki nem nemesi vérből származik. Idősebbik lányuk, a nyolcéves Eleonóra Európa legfiatalabb trónörököse lett, húga, Zsófia hétéves.

Fülöp apja, I. János Károly – aki Francisco Franco diktátor halála után került a spanyol trónra, és a spanyol demokrácia jelképének számított – közel 40 év uralkodás után, a hónap elején jelentette be lemondását. A volt uralkodó már nem vett részt a törvényhozásban tartott rendezvényeken, amelyeket követően VI. Fülöp a családjával együtt a királyi palotába indult.

Forrás: AFP/Gerard Julien

A beiktatást katonai díszszemle kísérte, egyházi formalitások viszont ezúttal nem voltak. Külföldi vendégeket sem hívtak, hogy ezzel is jelezzék, a gazdasági válság szorításában Spanyolország igyekszik a lehető legkevesebbet költeni a külsőségekre. Az ünnepségeket szigorú biztonsági intézkedések mellett rendezték Madridban. Hétezer rendőr vigyázott a rendre, felderítő helikopterek is segítették őket. Helyszíni beszámolók szerint a rendezvényeken még a monarchikus rendszert nem pártoló spanyolok közül is sokan jelen voltak, hogy átéljék a történelmi pillanatokat.

Az ünnepi hangulatba azonban keserűséget vegyített, hogy a címvédő spanyol válogatott előző nap vereséget szenvedett Chilétől a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, és már nem juthat tovább.

A spanyol sajtó csütörtökön azt írta, hogy az új királytól sok alattvalója új korszak kezdetét is reméli. Sokan tőle várják például, hogy segít megoldást találni a jelentős munkanélküliségre, továbbá az egyes regionális önállósodási törekvések jelentette gondokra.