Az angolok és a walesiek marasztalnák a skótokat

Vágólapra másolva!
Az angolok és a walesiek többsége azt szeretné, ha Skócia az Egyesült Királyság része maradna.
Vágólapra másolva!

A Financial Times napilap megbízásából elvégzett, szombaton ismertetett országos felmérés szerint Anglia és Wales lakosságának 55 százaléka pártolná Skócia bennmaradását a 307 éve létező brit unióban, és csak 15 százalék szeretné egyértelműen ha Skócia elszakadna Nagy-Britanniától.

Alex Salmond skót kormányfő, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két és fél éve jelentette be, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart a függetlenné válásról. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ra írta ki. A népszavazáson egyetlen kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

A közvélemény-kutatás alapján jelenleg Skóciában is jelentős többségben vannak azok, akik azt remélik, hogy Skócia a brit unió fenntartására szavaz. A megkérdezett skótok 47 százaléka szeretné, ha hazája Nagy-Britannia része maradna, és 40 százaléknyian voksolnának az elszakadásra. A skótok 50 százaléka úgy véli, hogy Skócia öt éven belül megbánná, ha a függetlenségre szavazna.