A WHO kezd nagyon aggódni az afrikai Ebola-járvány miatt

Vágólapra másolva!
Drasztikus lépéseket sürgetnek, a helyiek viszont bizalmatlanok az orvosokkal.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet szerint drasztikus lépésekre van szükség az Ebola-járvány megfékezésére Nyugat-Afrikában. A szervezet szakértőket küldött a helyszínre, hogy segítsék a helyieket a járvány kezelésében. A helyszínen lévő segélymunkások szerint a járvány példa nélküli arányokat öltött. Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szerint teljesen kicsúszott az ellenőrzés alól az Ebola-járvány Nyugat-Afrikában.

Guineában, Sierra Leonéban és Libériában legalább 600 megbetegedésről tudnak, és a WHO adatai szerint eddig 360-an haltak meg a betegségben a járvány márciusi kitörése óta. A helyzetet nehezíti, hogy ezekben az országokban nincs fejlett egészségügyi infrastruktúra, és a helyiek is bizalmatlanok a külföldi orvosokkal szemben. Előfordult, hogy kövekkel dobálták meg az egészségügyi szakembereket, akik a járvány terjedését akarták vizsgálni.

A félelmet keltő Ebola-vírus Afrikában az 1970-es években jelent meg, a kórokozó vérzéses lázat vált ki, amely az esetek akár 90 százalékában halálhoz vezet. A szakemberek szerint gondot jelent, hogy a járvány a dzsungelből könnyen átterjedhet olyan városokra, mint például Conakry, Guinea fővárosa, amelynek kétmillió lakosa és egy nemzetközi repülőtere is van. Sokan pedig úgy utazhatnak, hogy nincsenek is tudatában, hogy hordozzák a halálos vírust, hiszen a megfertőződés után csak két vagy akár huszonegy nappal később jelentkeznek a tünetek.