A magyar nagykövetség marad Bagdadban

Vágólapra másolva!
Az iszlamisták előrenyomulása miatt az USA nagykövetsége már távozott
Vágólapra másolva!

Magyarország iraki nagykövetségén zavartalanul folyik a munka, a személyzet hazamenekítése nem merült fel – mondta hétfőn az MTI-nek Szatmári Tibor Bagdadban akkreditált nagykövet.

Az AFP francia hírügynökség szerint több nyugati ország hétfőn megkezdte iraki nagykövetségének kiürítését. Szatmári Tibor szerint csak a nagyobb létszámú követségek létszámának csökkentéséről lehet szó, az olyan munkatársak költöztetéséről, akik nem létfontosságúak a diplomáciai képviseletek működésében.

A diplomáciai személyzet kimenekítéséről szóló híreket eddig csak az Egyesült Államok és Ausztrália erősítette meg. Washington emellett bejelentette, hogy erősítést küld a nagykövetségének is otthont adó, szigorúan őrzött bagdadi zöld zóna védelmére.

Szatmári Tibornak arról nincsenek adatai, hogy hány magyar állampolgár van jelenleg Bagdadban, számukat legfeljebb maroknyira becsüli. Irak egészét tekintve már több száz főről lehet szó – vállalatok alkalmazottairól –, ám ők biztonságos területen, Kurdisztánban dolgoznak. Nem érinti őket az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet villámhadjárata, amelynek keretében a szervezet elfoglalt több fontos várost, köztük Moszult, és bejelentette, hogy Bagdad ellen vonul.

A magyar nagykövet elmondta, hogy Bagdadban nincs külön diplomáciai negyed, de a követségek – így a magyar is – az iraki főváros védettebb, kormányzati övezetében, az úgynevezett zöld zónában vannak.