Vádat emeltek az elsüllyedt komp kapitánya ellen

Vágólapra másolva!
A legénység elhagyta a hajót, az utasokat arra kérték, maradjanak.
Vágólapra másolva!

Gondatlanságból elkövetett emberölés címén emeltek vádat csütörtökön az egy hónapja elsüllyedt dél-koreai komphajó kapitánya és a legénység három tagja ellen.

Az ügyészség szerint a 69 éves kapitány, Ri Dzsun Szok és a komp legénységének három tagja elhagyta a süllyedő hajót, miközben arra kérte az utasokat - zömében középiskolásokat -, hogy maradjanak a hajókabinokban.

Az ügyészség szerint a parti őrség hajói az elsők között mentették meg őket. Elmarasztó ítélet esetén életfogytig tartó börtönbüntetés vár rájuk.

A Sewol komphajó április 16-án süllyedt el, több mint 470 emberrel - köztük négynapos tanulmányi kiránduláson lévő 325 középiskolással - süllyedt el. A hivatalos adatok szerint 281-en meghaltak, további 23 ember eltűnt. A baleset napján 172 utast sikerült kimenteni a hajóról. Ez volt Dél-Korea történelmének legsúlyosabb tengeri balesete.

A baleset legvalószínűbb oka egy hirtelen irányváltás volt a szakértői vizsgálatok nem végleges következtetése szerint. A hajó egy szűk csatornán haladt át Dzsindo szigeténél, s eközben éles (15 fokos) fordulatot tett, majd felborult, és elsüllyedt - közölte a rendőrség és az ügyészség.