Zajlik Szlovjanszk visszafoglalása

Ukrajna
Vágólapra másolva!
Hétfőn megkezdte Szlovjanszk visszafoglalását az ukrán hadsereg. A Reuters szerint az oroszbarát szakadár fegyveresek folyamatosan hátrálnak, a harc egyre közelebb zajlik a belvároshoz. Halálos áldozatok mindkét oldalon vannak.
Vágólapra másolva!

Az ukrán rendfenntartó erők négy tagja meghalt, legalább harmincan pedig megsebesültek a szakadár oroszbarát fegyveresekkel a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban folytatott hétfői harcokban, közölte az ukrán belügyminisztérium. A kijevi tárca szerint a harcok jelenleg is zajlanak a szakadár erők egyik erősségének számító kelet-ukrajnai városban. Az ukrán belügyi tárca közleménye szerint a mintegy 800 főnyi szakadár fegyveres élő pajzsként használja a lakosságot, és lakóházakra is lőtt.

Az ukrán védelmi minisztérium hétfő délután azt közölte, hogy Szlovjanszkban lelőtték a hadsereg egyik helikopterét, a pilóták azonban túlélték a támadást.

Arszen Avakov belügyminiszter egy Szlovjanszk közeli ellenőrzőponton azt mondta: "az a küldetésem, hogy eltávolítsam a terroristákat". Az Ukrán Nemzeti Gárda (NGU) parancsnoka Sztepan Poltorak altábornagy szerint ellenfeleik jól képzettek és jól felszereltek. "Mindent megtesznek azért, hogy nehézfegyverek bevetésére kényszerítsenek bennünket. Mi azonban tartózkodunk ettől, hogy megkíméljük a polgári lakosságot."

A város központja felé haladnak

Vadim Orel, a felkelők parancsnoka azt mondta, hogy az ukrán haderő egy helikopterről lőtt rájuk, egy Szlovjanszk közeli tól öt kilométerre délre található másik településen pedig rakétákat vetett be.

A szakadárok folyamatosan hátrálnak az ukrán katonák elől. A harcok a tévétorony környékén kezdődtek, legalább egy szakadár fegyveres meghalt, és többen megsebesültek, de a TSZN ukrán televízió helyszínen tartózkodó tudósítói ezt nem tudták megerősíteni. A Reuters szerint az ukrán hadsereg hétfő kora délutánra több külvárost is ellenőrzése alá vont, a fegyverropogás pedig egyre inkább a városközpont térségéből hallható.

A tévétornyot Arszen Avakov, a kijevi átmeneti kormány belügyminiszterének szombati bejelentése szerint visszafoglalták a szeparatistáktól, akik előzőleg átállították az adást az oroszbarát propagandát sugárzó orosz tévéadókra. A tévétornyot vasárnap ukrán ejtőernyősök őrizték, páncélozott járművekkel, helyiek szerint visszafoglalása is több halálos áldozattal járt, a Guradiannak többen azt mondták, az ukrán katonák fegyvertelen civileket öltek meg.

Forrás: Origo

Gyűrű a város körül

Az ukrán hadsereg vasárnap lezárta a Szlovjanszkba vezető főutakat, szoros gyűrűbe vonva az oroszbarát szakadárok által uralt kelet-ukrajnai várost. A város lakói ostromra számítanak. A BBC-t egy a városban tartózkodó szabadúszó újságíró tájékoztatta arról, hogy az oroszbarát fegyvereseknek erős a helyi támogatottságuk, és az emberek egyre inkább félnek attól, hogy az ukrán hadsereg visszaveszi a városközpontot.

A Szlovjanszkba vezető utakon ellenőrzőpontokat állított fel az ukrán hadsereg. Az állig felfegyverzett katonák minden arra járót alaposan ellenőriznek, kiszállítják őket a járművekből, amelyeket át is vizsgálnak – írja a Guardian brit lap.

Az ugyancsak a térségben fekvő Kramatorszkban a szeparatistákat ugyan megfutamították, de vasárnap még mindig a donyecki köztársaság zászlaja lengett az ukrán biztonsági erők helyi parancsnokságának feldúlt épületén.

Kiégett troli Kramatorszkban Forrás: AFP/Genya Savilov

Törvénytelenség

A Guardian beszámolója szerint a térségben egyfajta törvénytelenség érzékelhető, miután a rendőrök vagy felszívódtak, vagy csatlakoztak a szakadárokhoz. Vasárnap Donyeckben ezrek vonultak fel botokkal, feszítővasakkal, téglákkal felfegyverkezve. A tömeg letépkedte az ukrán zászlókat az útjába eső épületekről, majd behatoltak a katonai ügyészség épületébe, ahol csalódottan vették tudomásul, hogy nincs ott senki.

Ukrajna az általa a múlt héten indított terrorizmusellenes akció keretén belül igyekszik visszafoglalni az oroszbarát szeparatisták által elfoglalt kormányzati épületeket a térségben. Ez egyelőre nem sikerült mindenütt, az ugyancsak a keleti országrészben fekvő Kramatorszkba például hiába vonultak be az ukrán katonák a hétvégén, az ottani hivatali épületet továbbra is a szeparatisták őrzik barikádok mögött, és több más térségbeli városban is hasonló a helyzet.

Oroszbarát tüntetők Odesszában Forrás: AFP/Dmitry Serebryakov

Az ukrán belügyminiszter sajtószolgálata hétfőn arról számolt be, hogy a hatóságok erősítést küldtek Odesszába: megérkezett a Fekete-tenger partján fekvő városba a Nemzeti Gárda önkéntesekből alakult különleges egysége, hogy részt vegyen közrend fenntartásában. Odesszában a múlt pénteken zavargások törtek ki, amelyekben 46 ember meghalt.

Kölcsönös vádaskodások

Aszernyij Jacenyuk ideiglenes kormányfő vasárnap az Odesszai eseményekre reagálva azzal vádolta meg Oroszországot, hogy meg akarja semmisíteni az ukrán államot, és ott is ugyanazt a forgatókönyvet akarja végrehajtani, amit a keleti országrészben.

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvezető államfő eközben elismerte, hogy bonyolódik a kelet-ukrajnai terrorellenes művelet. Az 5. Kanal tévének nyilatkozott arról, hogy nyilatkozva a térség lakosai is támogatják a szakadár fegyvereseket, és előfordult, hogy az ottani rendőrök is rokonszenveznek velük. Azt mondta, teljesen meg kell újítani a rendfenntartó erőket a haza védelmére kész „helyi hazafiakkal”.

Moszkva eközben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy közösen lépjenek föl a „rasszizmus, idegengyűlölet, etnikai ellenségeskedés, és a nácik dicsőítése ellen”. Utóbbit azokra az ukrán nacionalistákra értették, akik szerintük tömegesen követnek el jogsértéseket Ukrajna-szerte. Az orosz külügyminisztérium szerint ellenkező esetben a helyzet „pusztító következményekkel járhat Európa békéjére, stabilitására és demokratikus fejlődésére”.