Ukrajnában már számolják a szavazatokat

Vágólapra másolva!
A választások országszerte viszonylag rendben zajlottak, két kelet-ukrajnai megyében, Donyeckben és Luhanszkban viszont a szakadárok elrettentő jelenléte miatt sok szavazókör ki sem nyitott. Kárpátalján nem mozgatta meg az embereket az elnökválasztás.
Vágólapra másolva!

Befejeződött vasárnap az előre hozott elnökválasztás első fordulója Ukrajnában, helyi idő szerint este nyolc órakor (közép-európai idő szerint hét órakor) bezártak a szavazóhelyiségek. A 36,5 millió szavazó most 21 jelöltre szavazhatott, a részvétel pedig délután öt óráig meghaladta az 50 százalékot.

Az első exit poll szerint a legesélyesebbnek számító Petro Porosenko, a Vitalij Kicsko vezette Ütés (UDAR) párt jelöltje megszerezte a szavazatok több mint felét, 55,9 százalékát. Ez esetben nem lenne szükség második fordulóra. Porosenko édességgyáros oligarcha, korábbi külügy-, majd gazdasági miniszter volt.

A választások országszerte viszonylag rendben zajlottak, kivéve két kelet-ukrajnai megyét, Donyecket és Luhanszkot, ahol az oroszbarát szakadárok megakadályozták több szavazókör kinyitását. Donyeck megyében a 22 területi választási bizottságból csak 9 működött, Luhanszk megyében pedig a 12-ből mindössze kettő. Donyeck városában egyetlen szavazóhelyiség sem nyitott ki. Ennek ellenére Szerhij Taruta, Donyeck megye kormányzója kijelentette, hogy a régióban lezajlottak a választások. A szakadárok ugyanakkor több helyen megakadályozták, hogy az ott élők szavazhassanak. Helyi jelentések szerint Ukrajna leggazdagabb oligarchája, a donyecki Rinat Ahmetov sem tudott szavazni. Fegyveresek vették körül rezidenciáját, ő maga közben egész nap ismeretlen helyen tartózkodott.

Donyeckben fegyveres szeparatisták járták teherautókon az utakat, és a levegőbe leadott lövésekkel igyekeznek megfélemlíteni a lakosságot. Egyelőre sikerült megakadályozniuk,hogy egyetlen szavazóhelyiség se nyíljon ki.

A BBC jelentése szerint több százan, köztük álarcos fegyveresek tüntettek a donyecki Lenin tér környékén. Helyi források megerősítették, hogy oroszbarát szeparatisták és híveik tiltakoznak a városban az elnökválasztás ellen. Az Euronews televíziós csatorna beszámolója szerint a szakadárok szavazóurnákat zúztak szét.

Kárpátalját nem mozgatta meg az elnökválasztás

Kárpátalja magyarlakta településein alacsony részvétel jellemezte az államfőválasztást. A helyi 14 órai adatok szerint Kárpátalján a szavazásra jogosultak valamivel több mint 28 százaléka adta le voksát, miközben a magyar többségű Beregszászi járásban a részvétel nem érte el a 19 százalékot sem.

A választást több mint háromezer külföldi megfigyelő követte nyomon. Noha hivatalosan Moszkva bejelentette, hogy nem küld megfigyelőket Ukrajnába, Lvivben és Odesszában voltak orosz megfigyelők.

A rendre mintegy 90 ezren vigyáztak - rendfenntartók és civil aktivisták -, és a belügyi erők alakulatainak több mint 55 ezer tagja. Mintegy 400 ezer ukrán állampolgár jelezte előzetesen, hogy külföldön kíván szavazni.

Vasárnap az Oroszország által megszállt Krím félszigetre látogatott Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő. Látogatását az ukrán elnökválasztás első fordulójának napján az ukrán külügyminisztérium szándékos provokációnak és különösen szégyenletesnek nevezte.

A választás hátteréről itt olvashat bővebben.