Újra forrong Odessza

ukrajna konfliktus odessza
Pro-Russian militants storm the police station in the southern Ukrainian city of Odessa on May 4, 2014, to free the Pro-Russian activists arrested on May 2 after their attack of a Ukrainian unity rally. Around 3,000 pro-Russian militants on May 4 stormed the police headquarters in the Ukrainian port city of Odessa, where 42 people died in clashes two days ago.
Vágólapra másolva!
Az odesszai rendőrség vasárnap szabadon engedett több tucat, a pénteki katasztrofális zavargások miatt letartóztatott gyanúsítottat, miután nagy tömeg támadt rá a város rendőrkapitányságára.
Vágólapra másolva!

A kiszabadult oroszpárti aktivistákat rokonaik és barátaik üdvözölték, akik azt kiabálták, hogy "Odessza orosz város", és hogy "nem felejtenek". A tömeg ezután sem oszlott szét, és azt követelte, hogy a kiszabadultak kapják vissza a személyi dokumentumaikat is, mert egyébként ismét letartóztathatják őket.

A 46 halálos áldozatot követelő pénteki zavargások miatt 127 embert vettek őrizetbe a hatóságok. Az ő kiszabadításukat követelték a vasárnap délelőtt a rendőrség épületére rátámadt tüntetők. A tudósítások szerint teherautókkal betörtek egy kaput, de nem tudtak behatolni, mert a pajzsos-sisakos rohamrendőrök megakadályozták ebben őket. Egy rendőr megsebesült. A tüntetők botokkal vannak felfegyverkezve, és köveket hajigálnak.

Forrás: AFP/Dmitry Serebryakov

Egyes sajtójelentések szerint azt akarták megakadályozni, hogy a társaikat átszállítsák a bíróságra, és elítéljék őket.

A tömeg lecsendesítésére végül a rendőrség az őrizetbe vettek egy részének elengedése mellett döntött.

Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Az ukrán belügyminiszter a pénteki tragédiáért a rendőrséget hibáztatja, az odesszai rendőrség vezetőit leváltotta a történtek miatt.