Török bányarobbanás: a mentők versenyt futnak az idővel

Robbanás történt egy szénbányában a nyugat-törökországi Somában. Műszakváltás idején felrobbant egy trafó, amely miatt mintegy háromszáz török bányász rekedt 2000 méter mélyen egy szénbányában. A halálos áldozatok száma 200 felett van
A miner celebrates with his father (R) after an explosion on May 13, 2014 in Manisa. Four miner were killed and as many as 300 trapped after a mine collapse in the western Turkish city of Manisa, a local official said."At least 200-300 workers were working in the mine when an electric fault caused an explosion," the mayor of Soma, a district of Manisa, told private NTV television. AFP PHOTO/BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Nagy erőkkel folyik a mentés a nyugat-törökországi Soma városánál fekvő szénbányánál, amelyben tegnap robbanás történt. Eddig 360 bányászt sikerült kimenekíteni, de a halottak száma 200 fölé emelkedett, és több százan lehetnek még a mélyben.
Vágólapra másolva!

A bányászok pontos számát azért nem tudták még mindig kideríteni a hatóságok, mert a baleset éppen műszakváltáskor történt. A bányát 10 hónappal ezelőtt a török energiaügyi miniszter, Taner Yildiz nyitotta meg ünnepélyes keretek között, aki szerint összesen 780 bányász lehetett a föld alatt, amikor a robbanás történt.

A szomszédos régiókból sorra érkeznek a mentőcsapatok, a bányajáratba friss levegőt fújnak, hogy a lent ragadtak túlélési esélyeit megpróbálják javítani. Már közel 400-an dolgoznak a helyszínen, és versenyt futnak az idővel.

Több százan kijutottak, de sokan még lent vannak a bányában. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Bulent Kilic

A magánkézben lévő bányában egy elektromos elosztó mondta fel a szolgálatot, és idézett elő robbanást, illetve tüzet, egyben a liftet is használhatatlanná téve. Feltételezések szerint a tűzet még nem sikerült eloltani lent a mélyben, és könnyen elképzelhető, hogy most már a bányászott szén is ég. Minden bányász el van látva oxigénpalackkal felszerelt gázálarccal, de az illetékesek nem tudják, hogy meddig tart ki a felszerelés.

A hozzátartozók a helyi kórház épülete előtt várják a fejleményeket. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Bulent Kilic

A robbanás bejárattól 2 kilométerre történt, a mentést nagyon megnehezítik a hosszú járatok, a bányászok 420 méteres mélységben lehetnek, ahonnan több kilométeres vágatokon keresztül próbálják kihozni őket.

A helyi televízió képeinek tanúsága szerint a bánya bejáratánál a hozzátartozók tömege várja feszülten a fejleményeket. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök elhalasztotta tervezett albániai látogatását, és ő is Soma felé tart. Televíziós üzenetében csak annyit mondott, hogy a mentési munka folyik, és reméli, hogy sikerrel járnak.

A mentőalakulatok nagy erőkkel vonultak a helyszínre. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Bulent Kilic

A bányászok érdekképviseleti vezetői a balesetet a privatizáció káros mellékhatásának tartják, mert a magánüzemeltetők nagyobb nyomás alatt tartják a munkavállalókat, akik könnyebben követnek el hibákat.