Szexbotrányba akarták keverni Brezsnyev fiát

Vágólapra másolva!
Politikai nyomásgyakorlás reményében szexbotrányba akarták keverni a svéd titkosszolgálatok a hatvanas években Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár fiát, Jurijt – derült ki a szervezet akkori vezetőjének most megjelent memoárjából.
Vágólapra másolva!

A terv szerint egy női ügynöknek kellett volna elcsábítania Brezsnyev fiát egy stockholmi pizsamapartin. Intim együttlétüket rejtett mikrofonok és kamerák rögzítették volna. Hasonló kelepcét tervezett a svéd titkosszolgálat két további magas rangú szovjet pártfunkcionárius ellen is.

Olof Franstedt, a svéd titkosszolgálat volt vezetője emlékiratában úgy fogalmaz, hogy hivatalának akkoriban kevés tapasztalata volt az ilyen "pikáns akciók" lebonyolításában, ezért a brit titkosszolgálattól (MI6) kértek segítséget. A britek készségesen küldtek is egy megbízható, Ann fedőnevű ügynököt a terv megvalósítására.

Az ügynöknek azonban végül lehetősége sem volt elcsábítani Jurij Brezsnyevet, és kénytelen volt dolgavégezetlenül visszatérni Londonba. A szovjet pártfőtitkár fia és a másik két kiszemelt áldozat ugyanis váratlanul távoztak stockholmi diplomata beosztásukból. Ennek magyarázatára csak évekkel később derült fény: egy akkoriban Moszkvában tevékenykedő svéd besúgó megneszelte a Stockholmban kitervelt műveletet, és figyelmeztette a szovjeteket.

Franstedt a mai napig sajnálja, hogy az akció kútba esett – írta a TT svéd hírügynökség.