Szakadárok ejthették foglyul az EBESZ ukrajnai megfigyelőit

Vágólapra másolva!
Donyeck közelében hétfőn este oroszbarát szeparatisták őrizetbe vették az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemzetközi megfigyelőit. Az egy dán, egy észt, egy svájci és egy török állampolgárból álló csoport szabadon engedését követeli a dán és az észt külügy is. Az oroszok viszont azt mondják, hogy a megfigyelőket nem szeparatisták rabolták el, egyszerűen eltűntek.
Vágólapra másolva!

Oroszbarát szeparatisták hétfőn este őrizetbe vették az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi megfigyelőit, köztük egy észt állampolgárt – tájékoztatta kedden az orosz Interfax hírügynökséget az észt külügyminisztérium sajtóosztálya. "Az eset körülményeit az EBESZ vizsgálja. Az ügy fejleményeit az EBESZ mellett akkreditált, továbbá a kijevi észt nagykövetségen és a tallinni külügyminisztériumban dolgozó észt diplomaták követik, akik állandó kapcsolatban állnak az EBESZ képviselőivel" – közölték. Urmas Paet észt külügyminiszter követelte, hogy az EBESZ megfigyelőit haladéktalanul engedjék szabadon, és munkájukban ne zavarják őket.

Mogens Jensen dán kereskedelmi és fejlesztési miniszter kedden levélben közölte a Ritzau dán hírügynökséggel, hogy az EBESZ-megfigyelők hétfő óta eltűnt – egy dán, egy észt, egy svájci és egy török állampolgárból álló – csoportja a felfegyverzett, oroszbarát szeparatisták fogságában van.

Az EBESZ bécsi központjának ugyanakkor kedden még nem volt értesülése arról, hogy kiknek lehet közük a megfigyelők eltűnéséhez Donyecknél – közölte Andrej Kelin, Oroszország EBESZ mellé akkreditált állandó képviselője az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökséggel. Szerinte az EBESZ-nél annyit tudnak, hogy a csoportnak egy ellenőrző pontnál veszett nyoma, amikor visszatérőben volt Luhanszkból Donyeckbe. Ez az ellenőrző pont az odaútnál még nem létezett. Gyanú szerint a megfigyelők egy közeli településen lehetnek.

A bécsi EBESZ-központ korábban azt közölte, hogy egy négytagú megfigyelő csoportja Donyeck városától keletre vizsgálódott hétfőn este, amikor megszakadt a kapcsolat. Az EBESZ tájékoztatta az ukrán kormányt és a helyi hatóságokat az esetről.

Április 25-én egyszer már történt hasonló incidens, akkor néhány órán belül kiderült, hogy az EBESZ-megfigyelőket oroszbarát fegyveresek ejtették fogságba Szlovjanszkban. Csak nyolc nappal később engedték szabadon őket.