Radarállomást gyújtottak fel a szakadárok Luhanszkban

Vágólapra másolva!
Szakadárok jól képzett fegyveres csoportja felgyújtott egy radarállomást Luhanszkban. A megyei rendőrség elismerte, hogy nem ura a helyzetnek. Ukrajna sodródik a háború felé, Szlovjanszkban már több tucat halottja van az összecsapásoknak, nem látszik a diplomáciai megoldás.
Vágólapra másolva!

Fegyveresek megtámadtak és megsemmisítettek egy katonai radarállomást kedden a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, ahol a rendőrség – saját beismerése szerint – már nem ura a helyzetnek. A radarállomást húsz, automata fegyverekkel felszerelt, jól kiképzett szakadár rohanta le. A létszámfölényben lévő támadók lefegyverezték az őröket, majd felgyújtották a radarállomást, és a zsákmányolt fegyverekkel együtt eltűntek a helyszínről – közölte az Unian hírügynökség, az ukrán főügyészségre hivatkozva.

A Luhanszk megyei rendőrség kedden kiadott nyilatkozatában elismerte, hogy többé nem ura helyzetnek. A közlemény szerint a térségben elszaporodtak el a bűncselekmények, miután sok lőfegyver került a lakosság kezére.

Halottak Szlovjanszkban

Ukrajna egyre inkább sodródik a háború felé. Miközben Fekete-tenger partján fekvő Odesszában zajlik a múlt heti, 46 halottal járó véres események áldozatainak temetése, folyamatban van az ukrán hadsereg terrorizmus elleni hadművelete is ország keleti felében.

A Szlovjanszk melletti összecsapásokban kedden életét vesztette nyolc, és megsebesült 16 ember. A hétfőn kiújult összecsapásokban 30 szakadár és négy ukrán katona vesztette életét az ukrán belügy korábbi beszámolója szerint. Az ukrán hadsereg négy embert veszített. Arszen Avakov, az ideiglenes kormány belügyminisztere szerint a városban körülbelül 800 jól képzett, nagy kaliberű fegyverekkel rendelkező szakadár rejtőzik a civilek között. A város lakói a Russia Today szerint igyekeznek élelmiszer-tartalékokat felhalmozni.

Mozgósítás

Az országban folytatódik a mozgósítás is. A Liga.net ukrán hírportál Oleh Tyahnibokot, a Szvoboda (Szabadság) párt elnökét és parlamenti frakcióvezetőjét idézte, aki a törvényhozás zárt ülését követően közölte, a behívottakat 45 napos szolgálat után leszerelik. Szerinte ez fontos döntés a jelenlegi helyzetben, amikor a rendfenntartó erők egyes alakulatai nem teljesítik a parancsokat. Azt is közölte, hogy a parlament keddi döntése értelmében a terrorellenes műveletbe bevont katonák "harci cselekmények résztvevőinek" minősülnek.

Kedden a kijevi hatóságok Donyeckben felfüggesztették a repülőforgalmat, Kijev környékén pedig ellenőrzőpontokat állítottak fel, a kormány szerint azért, hogy megakadályozzák a fegyverek és robbanószerek áramlását. Odesszába is speciális rendfenntartó egységet küldtek, és leváltották a helyi regionális kormányzat vezetőjét, Vologyimir Nemirovszkijt.

Küzd a diplomácia

Diplomáciai fronton ugyanakkor nincs előrelépés. Oroszország csak akkor hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a kelet-ukrajnai helyzet rendezése ügyében, ha a kelet-ukrajnai aktivisták is helyet kapnának ott. Erről Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszélt Bécsben, az Európa Tanács ülése után. Lavrov szerint enélkül a találkozónak nem lenne "hozzáadott értéke, és nem vinne minket közelebb a megoldáshoz".

Andrij Descsicja ukrán külügyminiszter, aki szintén részt vett az Európa Tanács éves közgyűlésén, azt mondta: "Ha Oroszország hajlandó arra, hogy támogassa a választásokat, megszüntesse a fenyegetést és a szélsőséges elemek támogatását Ukrajnában, akkor mi is készek leszünk arra, hogy részt vegyünk egy hasonló találkozó újabb fordulóján." Azt mondta, kormánya számára elsődleges fontosságú az elnökválasztás megtartása.

A két külügyminiszter a délután folyamán egyeztetni akar Frank-Walter Steinmeierrel, a német külügyi tárca vezetőjével. Az Egyesült Államok, Oroszország, Ukrajna és az EU által április 17-én tető alá hozott genfi megállapodásban az aláírók arra intették az ukrajnai konfliktusban érintett feleket, hogy mondjanak le az erőszakról, a megfélemlítésről és a provokációkról. Emellett az illegális fegyveres csoportok lefegyverzését és a megszállt épületek kiürítését javasolták.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kedden arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna a háború küszöbén áll. A diplomatával készült interjút több európai – spanyol, francia, olasz és lengyel – lap is lehozta kedden. Azt mondta, hogy a konfliktus olyan intenzitásúvá vált, amilyet korábban lehetetlennek gondoltak.