Oroszország visszavonja hadseregét az ukrán határtól

vlagyimir putyin, oroszország, ukrán válság, szék, zászló
2410710 Russia, Novo-Ogarevo. 04/11/2014 April 11, 2014. President Vladimir Putin before a meeting with the permanent members of the Russian Security Council, in Novo-Ogaryovo. Alexei Druzhinin/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin telefonon beszélt Angela Merkellel, majd bejelentette, hogy visszavonja az orosz csapatokat az ukrán határtól. Szerinte orosz csapatok már nincsenek Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

Oroszország visszavonja hadseregét az ukrán határtól – jelentette be Vlagyimir Putyin a Russia Today szerint. Putyin azt mondta, azért vonják vissza a csapatokat, mert „másokat aggasztott” a hadsereg jelenléte. Putyin arra utalhatott, hogy a bejelentés előtt telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral. „Már nincsenek ukrán területen” – mondta az orosz csapatokról Putyin, bár a NATO egyik tisztségviselője szerint ebből még semmit nem érzékeltek.

A BBC szerint Putyin azt is mondta, hogy a május 25-i ukrán elnökválasztás egy lépés a jó irányba. Putyin azonban hozzátette ehhez, hogy a választásnak csak akkor lesz jelentősége, ha „minden állampolgár” jogai biztosítva lesznek.

Putyin azt is bejelentette, hogy a vasárnapra tervezett, Donyeck megye függetlenségéről szóló népszavazás elhalasztására kérte a kelet-ukrajnai oroszbarát vezetőket. Ezt azt követően jelentette be, hogy Moszkvában tárgyalt Didier Burkhalter svájci külügyminiszterrel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökével.

Putyin Forrás: RIA Novosti/Alexei Druzhinin

A svájci külügyminiszter közölte, hogy az EBESZ néhány óra múlva javaslatot tesz az ukrán válság rendezésének menetrendjére. Putyin arra hivatkozott, hogy még a népszavazás előtt meg kell teremteni a párbeszéd feltételeit.

Burkhalterrel közös sajtóértekezletén Putyin a kijevi vezetéstől azt követelte, hogy vessen véget délkelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletének, amelyet Moszkva továbbra is büntetőakcióként fog fel.

Putyin támogatta Angela Merkel kezdeményezését, aki kerekasztal-tárgyalásokat javasolt a válság megoldására a konfliktusban érintett valamennyi fél, így a kijevi kormányzat és a kelet-ukrajnai oroszbarát erők vezetőinek részvételével.

Petro Porosenko, a legesélyesebbnek tartott ukrán elnökjelölt üdvözölte, hogy halasszák el Donyeck megye függetlenségéről szóló népszavazást, és nagyszerű hírnek nevezte Putyin többi bejelentését. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök viszont elutasítóan fogadta Putyin bejelentését, szerinte tájékoztatni kéne Putyint, hogy Ukrajnában semmiféle népszavazás nincs betervezve május 11-re.

Elutasítóan fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai bejelentését, amelyben a Donyeck megyei szakadárokat május 11-re tervezett függetlenségi népszavazásuk elhalasztására szólította fel.