Oroszellenes írásai miatt állítottak elő Ukrajnában egy lengyel újságírót

Vágólapra másolva!
Egy krími és egy lengyel újságíró is megosztotta élményeit, miután oroszbarát fegyveresek előállították őket. Közben pedig a kijevi kormány leállította a bérek és nyugdíjak fizetését több városban.
Vágólapra másolva!

Több újságíró számolt be arról hétfőn, hogy az orosz biztonsági szolgálatok előállították őket a Krím félszigeten, Moszkva pedig azzal vádolja Kijevet, hogy két orosz újságírót tartanak fogva Ukrajna keleti részén.

Az orosz rendőrök és félkatonai csoportok tagjai több újságírót őrizetbe vettek szombaton és vasárnap. Egyikük, egy helyi újságíró, azt mondta, hogy megverték és meglopták. "Négy órán keresztül arccal a fal felé fordulva kellett állnom" – írta Oszman Pasajev a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a felszerelése egy részét is ellopták. "Nem vertek meg nagyon, csak néhányszor a lábamra ütöttek" – tette hozzá. Az újságíró a történtekkel a dél-ukrajnai félsziget Oroszországhoz történt annektálása előtt, februárban létrehozott, úgynevezett "önvédelmi" félkatonai csoportokat gyanúsítja.

Egy másik újságírót, Artur Morjakovot, aki a krími tatárok deportálásának 70. évfordulója alkalmából tartott nagygyűlésen készített filmfelvételeket, négy órán át tartották fogva. A rendezvényt nem engedélyezték, ennek ellenére nagy rendőrségi készültség mellett több ezer krími tatár vett rajta részt.

Morjakov "rendőrautókról és rohamrendőrökről készített filmfelvételt. A rendőrség és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megmotozta és kihallgatta" – közölte az újságíró egyik kollégája az AFP francia hírügynökséggel.

A Gazeta Wyborcza című lengyel lap munkatársát hat órán tartotta fogva az orosz titkosszolgálat, "oroszellenes írások" vádjával.

Az ukrán külügyminisztérium szerint az FSZB Oleh Szencov rendezőt és ellenzékit is őrizetbe vette – őt terrorizmus vádjával –, a minisztérium Szencov azonnali szabadon bocsátására szólított fel.

Kelet-Ukrajnában a Life News orosz hírportál két újságíróját tartják fogságban ukrán katonák Kramatorszk város közelében, ami viszont Moszkvát dühítette fel. A portál szerint Oleg Szigyakin és Marat Szajcsenko ukrán nemzeti gárdisták fogságában van, akik erőszakosan lépnek fel velük szemben.

Az orosz külügyminiszter vasárnap közleményben követelte a két újságíró azonnali elengedését. Szergej Lavrov hétfőn az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet is felszólította, hogy lépjen fel a kiszabadításuk érdekében.

Közben a kijevi kormányzat felfüggesztette az állami nyugdíjak és egyéb szociális ellátások, valamint a közalkalmazottak bérének fizetését a Donyeck megyei Kramatorszkban és Szlovjanszkban. Ez a két kelet-ukrajnai város az elmúlt hetekben folyamatosan harcok színtere. Az átmeneti kormány belügyminisztere szerint a közbiztonsági állapot nem teszi lehetővé, hogy kifizessék a juttatásokat. Azt állította, pénzszállító autókat rabolnak ki fegyveresek.

A bankszámlákra utalt pénzek a számlákon maradnak, amíg nem áll helyre a bankok normális működése.