Oroszbarát lázadók ukrán helikoptereket lőttek le

Vágólapra másolva!
Dúl a polgárháború Kelet-Ukrajnában, a szakadár fegyveresek és az ukrán csapatok több fontos pontnál is lövik egymást. Szlovjanszkban lelőttek egy ukrán katonai helikoptert, miközben az ukrán csapatok átfogó hadműveletet indítottak, at ITAR-TASZSZ szerint az ukrán fegyveres erők egyik tábornoka is a járműben utazott. A szeparatisták az ITAR-TASZSZ-nak azt mondták, két helikoptert lőttek le, az UNIAN úgy tudja, hármat. Az új ukrán elnök kemény fellépést helyezett kilátásba.
Vágólapra másolva!

Oroszbarát szeparatista lázadók - a jelentések szerint orosz gyártmányú fegyverrel - lelőttek egy ukrán katonai helikoptert Szlovjanszk közelében – írja a BBC. A beszámolók szerint a támadásban 14-en haltak meg. A gép állítólag akkor kapta a találatot, amikor egy katonai bázisról távozott, miután kitette a fedélzetén szállított katonákat. Ezen a járművön utazott az ukrán hadsereg egyik tábornoka is, aki valószínűleg szintén életét vesztette.

Az ukrán Nemzeti Gárda sajtóosztálya nem sokkal később nyilatkozatot adott ki arról, hogy a Mi-8-as helikoptert lelövő szakadárok mindegyikét megsemmisítették. A terrorellenes műveletben részt vevő tüzérségi és légi egységek ugyanis csapást mértek arra a területre, ahonnan a helikopterre lőttek.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szakadár forrásokra hivatkozva kora délután azt közölte, hogy két helikoptert lőttek le, de az UNIAN, ukrán ügynökség viszont már három lelőtt légijárműről tud.

Szlovjanszk már hetek óta a kormányhoz hű és a szeparatista csapatok közötti harcok egyik gócpontja. Petro Porosenko, a választást múlt vasárnap megnyerő új elnök kemény intézkedéseket ígért az ország keleti felében garázdálkodó „banditákkal” és „gyilkosokkal” szemben.

Az ukrán biztonsági erők átfogó "terrorellenes" műveletet indítottak csütörtökön Donyeck megye északi részén. Az Osztrov helyi hírportál név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a légierő a szeparatisták állásait lőtte, és Grad rakéta-sorozatvetőket is bevetettek a harcokban.

A szakadárok a hírportál egyik forrása szerint lakónegyedekből tüzeltek az ukrán fegyveres erőkre, és mire azok viszonozhatták volna a tüzet, már odébb is álltak. Így úgy tűnik, mintha az ukrán katonák szándékosan lakott területeket támadnának. Állítólag a fegyveres harcra kiképzett szakadárok, akik irányították csoportjaikat, eltűntek a harcok sújtotta településekről, ahol csak tapasztalatlan - huszonéves és középkorú, 45-50 éves katonailag képzetlen - szeparatisták maradtak.

A "Szabad Szlovjanszk" elnevezésű Twitter-oldalon egy felhasználó azt írta, hogy a vasútállomás környékén robbanások és automata fegyverek sorozatlövései hallatszottak. A közösségi oldalon arról is hírt adtak, hogy akadozik a mobiltelefon-kapcsolat, mivel túlterheltek a hálózatok.

Déltájban leálltak a harcok, mindkét városból, Szlovjanszkból és Kramatorszkból is helybeliek azt közölték, hogy már nem hallanak lövéseket és robbanásokat. A Kramatorszk melletti Szofijevka faluban szemtanúk szakadárokat láttak páncélozott harcjárművel. Közben a szomszédos kelet-ukrajnai megye központjában, Luhanszkban szeparatisták rátámadtak a Nemzeti Gárda egyik laktanyájára. A támadásról ellentmondásos hírek érkeztek a szemben álló felektől. A szeparatisták közlése szerint elfoglalták a laktanya épületét, és megszerezték a gárdisták fegyvereit, akik közül 80-100-an megadták magukat. A Nemzeti Gárda ugyanakkor azt közölte, hogy a támadás miatt a zászlóaljnak el kellett hagynia a laktanya több épületét, és a területen belül biztonságosabb részre vonultak vissza.

Oleh Ljasko független parlamenti képviselő Facebook-oldalán azt írta, hogy a szeparatisták a katonák szüleit állították élő pajzsként maguk elé, ezért voltak kénytelenek a gárdisták feladni a küzdelmet.
Ukrán médiajelentések szerint az ütközetben több gárdista megsérült, de egyikük sem súlyosan, viszont a szakadárok közül öten életüket vesztették.