Ománi tehénorrú rája született a Nyíregyházi Állatparkban

Ománi tehénorrú rája bébi született a Nyíregyházi Állatparkban
A Nyíregyházi Állatparkban született ománi tehénorrú rája bébi
Vágólapra másolva!
Ez azért is jó hír, mert fogságban ritkán szaporodnak a tengeri porcos halak.
Vágólapra másolva!

Kedden látta meg a napvilágot, és egy nappal később már csatlakozott is az immár héttagú rájarajhoz a körülbelül 25 centiméteres ománi tehénorrú rája. A Nyíregyházi Állatpark közleménye szerint a szaporulat azért is örvendetes, mert ő az ország első ománi tehénorrú kisrájája.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A hatalmas 120 cm szárnyfesztávolságú rája csapat a tavalyi évben érkezett a park Ócenáriumának félmillió literes medencéjébe.

Bár a szakemberek többször is látták a hím rája heves udvarlását - ugyanis ilyenkor az a nőstények testébe harapva intenzíven hajtja őket - szaporulatra még nem számítottak, hiszen fogságban ritkán szaporodnak a tengeri porcos halak.

Az ománi tehénorrú ráják (Rhinoptera jayakari) természetben kizárólag Omán partjainál találhatóak folyótorkolatok kevert vizében, valamint tengerpartok mentén a sekély 0-22m-es vízben és a nyílt óceánokban. Bár mérgük nem túl erős, rendelkeznek méregtüskével.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A ragadozó állatok fogai laposak, kiválóan alkalmasak a kemény házzal rendelkező puhatestűek feltörésére. Halakkal, tintahalakkal, csigákkal, kagylókkal, rákokkal és egyéb gerinctelenekkel táplálkoznak, így a kis ráját is ilyen finomságokkal fogják kínálni naponta többször is.