Négymilliárd dollárt követelne Verespatak miatt a kanadai anyacég

Vágólapra másolva!
15 éve csúszik a ciános aranybánya engedélye, a román államot perelnék be emiatt.
Vágólapra másolva!

Kártérítése perre készül a román állam ellen Jonathan Henry, a verespataki arany kitermelésre létrehozott román cég többségi tulajdonosa, idézte az erről szóló kanadai lapinterjút a román sajtó. Henry az interjúban azt mondta, nem remél előrelépést a bányaberuházás engedélyezésében, ezért indít pert. A román média szerint a kanadai fél kártérítési igénye négymilliárd dollárra tehető. A kanadai főrészvényes 15 éve vár a ciántechnológiás bányaberuházás engedélyezésére. A romániai cég (RMGC), amelyben 80 százalékos tulajdonos Henry cége, havonta közöl olyan híreket, miszerint kényszerszabadságra küldi, vagy elbocsátja alkalmazottai többségét.

A befektetők fenyegetőzését a lapok annak tulajdonítják, hogy a bukaresti képviselőház jövő héten szavaz a szenátusban már elutasított Verespatak-tervezetről. Az ügy háttere, hogy a 90-es évek végén az RMGC megvásárolta a román államtól a bányalicencet arra, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb ciántechnológiás, külszíni aranybányáját. Az RMGC itt 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni, de - a környezetvédők tiltakozása közepette - a bányanyitás engedélyezésének politikai kockázatát azóta egyetlen tisztségben lévő román kormány sem vállalta magára. 2013 augusztusában az akkori szociálliberális bukaresti kormány törvénytervezetet fogadott el a beruházóval kötendő új megállapodásról, amely növelné az állam részesedését a majdani haszonból és nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná a verespataki beruházást. Ezzel a lépéssel a Ponta-kabinet jelezte nyitottságát a befektetők felé, de a döntés felelősségét a parlamentre hárította.

Victor Ponta miniszterelnök most a peres fenyegetésre reagálva közölte: Romániának nem érdeke, hogy kártérítést fizessen ahelyett, hogy járadékot kapna a Verespatakra tervezett aranybánya hasznából. "Nem akarom, hogy a munkahely-teremtés és a bányajáradék haszna helyett a román állam kártérítést fizessen. Éppen elég kárpótlást fizettünk más ügyekért. Többet nem mondhatok, mert úgy értettem, nemzetközi perről van szó, de ha erre sor kerül, természetesen harcolni fogok Románia érdekeiért. Szükség van egy törvényre, és azt csak a parlament fogadhatja el" - mondta a román kormányfő.

Verespatakról ide kattintva olvashatja korábbi cikkeinket.