Kijevben bekérették a magyar nagykövetet

Orbán Viktor, parlament, országgyűlés, kossuth tér
Budapest, 2014. május 10. Orbán Viktor megválasztott miniszterelnök mond beszédet az eskütétele után az Országgyűlés ülésén 2014. május 10-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kárpátaljai autonómiáról tett kijelentései miatt bekérették Kijevben a magyar nagykövetet. Az ukrán külügyminisztérium szerint a magyar autonómia ellentétes az ukrán jogszabályokkal.
Vágólapra másolva!

Az ukrán külügyminisztériumot aggasztják azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök tett a határon túli magyar kisebbség autonómiájának és kettős állampolgárságának szükségességéről, ezért bekérették a külügyminisztériumba Magyarország kijevi nagykövetét - jelentette ki Jevhen Perebijnisz külügyi szóvivő keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

Perebijnisz azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök által tett kijelentések a magyar kisebbség autonómiájáról és kettős állampolgárságáról ellentétesek az ukrán jogszabályokkal.

Orbán az első parlamenti beszédében beszélt az autonómiáról Forrás: MTI/Soós Lajos

"Ezek a kijelentések mint olyan megnyilvánulások, amelyek nem segítik az ukrajnai válság eszkalálódásának megállítását és a helyzet stabilizálását, aggodalmat keltenek bennünk" - fogalmazott a szóvivő. Az ukrán külügyi tárca felszólította magyar partnereit, hogy megfontoltan álljanak hozzá az olyan érzékeny kérdésekhez, mint a nemzetiségpolitika.

A magyar Külügyminisztérium megerősítette, hogy az ukrán külügyi tárca lépését. "A magyar pozíció világos, és a nagykövet ezt elmondta" - tette hozzá Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője.

Orbán beszédét több lap és Donald Tusk lengyel kormányfő is kritizálta, erről itt olvashat bővebben.