Kerry Snowdennek: Egy hazafi nem futamodik meg

Vágólapra másolva!
John Kerry amerikai külügyminiszter szökevénynek nevezte Edward Snowdent, aki az igazságszolgáltatás elől bujkál. Szerinte meg kellene emberelnie magát, és haza kellene térnie az Egyesült Államokba.
Vágólapra másolva!

Kerry azzal érvelt, hogy ha Snowden hisz Amerikában, akkor bíznia kellene az amerikai igazságszolgáltatásban is - írja a BBC. A külügyminiszter azután tette meg a kommentárját, miután Snowden az NBC tévétársaság egyik műsorának interjút adott, és ott azt mondta, azért kért külföldön menedéket, mert az Egyesült Államok visszavonta az útlevelét.

„Egy hazafi nem futamodik meg” – mondta Kerry, hozzátéve, hogy akár már ma repülőre teszik, ha haza akar térni. A külügyminiszter „zavartnak” nevezte Snowden viselkedését, amellyel szerinte nagy károkat okoz az országnak.

Az NBC interjújában Snowden azt hangsúlyozta, hogy jól kiképzett kém aki a CIA-nek és az NSA-nak is dolgozott. Technikai szakértőnek nevezte magát, aki mások beszervezésével nem foglalkozott.

„Amerikának helyeztem üzembe bizonyos rendszereket, és minden szinten végeztem a munkámat, egészen a legfelsőbb szintekig” – mondta a kém, aki szerint az amerikai kormány bagatellizálni szeretné a történteket azzal, hogy alacsony szintű elemzőnek titulálja őt.