Hazafias erődemonstráció a moszkvai Vörös téren

A győzelem napja Moszkvában, dísszemle
Moszkva, 2014. május 9. Vlagyimiri Putyin orosz elnök (b) és Dmitrij Medvegyev a moszkvai Vörös téren a náci Németország felett aratott második világháborús győzelem 69. évfordulója alkalmából rendezett katonai díszszemlén 2014. május 9-én. Európában 1945. május 9-én ért véget a második világháború. (MTI/EPA/Ria Novosztyi/Kreml/Mihail Klementyev)
Vágólapra másolva!
A Győzelem napi parádé a szokásos 45 perc helyett 59 percig tartott, és tavalyhoz képest ötvennel több harceszközt vonultattak fel. Lehet, hogy Vlagyimir Putyin az elcsatolás után először a Krímbe is ellátogat.
Vágólapra másolva!

Oroszország a szokásosnál is több harceszközt vonultat fel a szokásosnál is hosszabb ideig a moszkvai Vörös téren a győzelem napi parádén. A moszkvai Vörös téren mintegy 11 ezer katona, 151 különböző harceszköz és katonai jármű vonul fel. Az ünnepi díszszemlén 69 harci repülőgép és helikopter is megjelent az orosz főváros történelmi színhelye fölött. Az orosz hadsereg a legkorszerűbb haditechnikáját vonultatta fel. A parádé a szokásos 45 perc helyett 59 percig tartott, és tavalyhoz képest ötvennel több harceszközt vonultattak fel.

Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev a moszkvai Vörös téren. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/EPA/Ria Novosztyi/Kreml/Mihail Klementyev

Putyin rövid beszédet mondott a díszszemle kezdetén, de nem tett utalást sem a Krím félsziget annektálására, sem az ukrajnai helyzetre. Említette azonban Moszkva és Sztálingrád mellett a Kijeven átfolyó Dnyepernél vívott súlyos harcokat, amelyek meghatározták a világháború kimenetelét. Hangsúlyozta, hogy (a II. világháború idején Ukrajnát is magába foglaló) Szovjetunió népének vasakarata mentette meg Európát a nácizmus rabságától.

Meg nem erősített hírek szerint Vlagyimir Putyin ellátogat majd a szevasztopoli katonai parádéra is. Angela Merkel német kancellár azt mondta, sajnálatos lenne, ha az orosz elnök a megemlékezések ürügyén a Krím félszigetre látogatna. Putyin először utazna a Krím félszigetre azóta, hogy március 21-ére Oroszországhoz csatolták az Ukrajnától egyoldalúan leváló területet. Az elnök látogatását a Kreml nem erősítette meg.

Kijevben csendesebben, mindössze egy koszorúzással emlékeznek meg a második világháború európai hadszínterén aratott győzelem 69. évfordulójáról. Az ukrán hatóságok zavargásoktól tartva nem javasolják a tömeges megemlékezéseket.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: RIA Novosti/Ramil Sitdikov