Elkezdődött a kelet-ukrajnai népszavazás

Vágólapra másolva!
Népszavazást tartanak az oroszbarát szeparatisták vasárnap a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében az Ukrajnától való függetlenné válásáról.
Vágólapra másolva!

Donyeck megyében helyi idő szerint reggel nyolctól este nyolcig járulhatnak az urnákhoz a választók, kivéve Szlovjanszkot, ahol délután hatkor fejeződik be a népszavazás (két szavazókörben már péntektől szavaznak).

Roman Ljahin, a "donyecki népköztársaság” választási bizottságának elnöke közölte, hogy a 2012-es választási névjegyzéket használják, amely viszont a szakadárok szerint elavult, ezért kiegészítő névjegyzékekbe veszik fel azokat, akik nem szerepelnek benne, de szavazni akarnak.

A kijevi hatóságok előre jelezték, hogy nem ismerik el törvényesnek a szeparatista népszavazásokat, így sem a központi választási bizottság (CVK)képviselői, sem nemzetközi megfigyelők nem vesznek részt a referendumokon. A szakadárok Vlagyimir Putyin kérésével is szembementek, ő ugyanis azt kérte néhány napja, hogy halasszák el a népszavazást. Harkiv megyében viszont a tervezettel ellentétben nem tartják meg a népszavazást.

Ljahin szerint arról kell dönteniük a választóknak, akarják-e a "donyecki népköztársaság" függetlenségét. Kijelentette, hogy az "igenek" győzelme nem dönti el azt, hogy a megye Ukrajna része marad, Oroszországhoz csatlakozik, vagy független lesz.

A két régióban összesen 7,3 millióan élnek, ez a teljes ukrajnai lakosság 16 százalékát jelenti. A "donyecki népköztársaságot" április 7-én kiáltották ki az egymillió lakosú Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok. A kaotikusnak ígérkező népszavazásról és jelentőségéről itt olvashat bővebben.