EBESZ-megfigyelők: Gépfegyverrel őriztek minket

Vágólapra másolva!
EBESZ-megfigyelők: Gépfegyverrel őriztek minket
Vágólapra másolva!

Berlinbe érkeztek szombaton éjfél előtt a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták által az aznap szabadon bocsátott EBESZ-megfigyelők. Egyikük, egy lengyel ezredes cáfolta a szlovjanszki szakadárok vezetőjének, Vjacseszlav Ponomarjovnak azt az állítását, hogy vendégként bántak velük. "Aligha érezheti magát valaki vendégnek, ha egész nap gépfegyveres katonák őrzik" - nyilatkozta a német televíziónak a Krzysztof Kobielski őrnagy.

Az őrnagy elmondta, hogy csak a kora reggeli órákban értesültek várható szabadon bocsátásukról. Utalt arra, hogy szinte teljesen elvágták őket a külvilágtól, és semmilyen információhoz nem jutottak hozzá.

A megfigyelők hétfős, magas rangú katonatisztekből álló csoportja - négy német, egy cseh, egy lengyel és egy dán férfi - Donyeckből érkezett a berlini Tegel repülőtérre, ahol a német, a cseh és a dán védelmi miniszter fogadta őket. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter rövid nyilatkozatában arról tájékoztatott, hogy valamennyien sértetlenek. A miniszter köszönetét fejezte ki az EBESZ-megfigyelők szabadon bocsátásához vezető nemzetközi együttműködésért, és úgy vélekedett, hogy ez az együttműködés különösen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet keretein belül működött jól.

A megfigyelők kijutását Szlovjanszkból Vlagyimir Lukin, az orosz elnök térségbeli különmegbízottja szavatolta, miután a szabadon bocsátás kieszközléséhez az utolsó napokban Moszkva is támogatást ígért. Ursula von der Leyen a különmegbízottnak is köszönetet mondott közreműködéséért.

A csoport tagjait, valamint öt ukrán segítőjüket több mint egy héten keresztül tartották fogva a szlovjanszki szeparatisták. Egy svéd megfigyelőt betegsége miatt korábban elengedtek. A nemzetközi megfigyelők vezetője, Axel Schneider ezredes érkezésükkor arról számolt be, hogy egy nappal korábban a szlovjanszki harcok miatt még veszélyes helyzetben voltak, és utalt arra is, hogy a fenyegetettség napról napra növekedett. Kiemelte, hogy az állandó feszültség ellenére a csoport tagjai között az összetartás rendkívül erős és fegyelmezett volt, ami segített a nehéz napok átvészelésében.

A megfigyelőkkel együtt fogva tartott öt ukránt a Bundeswehr repülőgépén Kijevbe szállították.