Duplán nyerhetnek a szlovákiai magyarok

Vágólapra másolva!
A Magyar Közösség Pártja és a szlovák–magyar párt, a Most–Híd is bejutási küszöb fölött van a friss közvélemény-kutatások szerint, ezért jó eséllyel indulnak az európai parlamenti választásokon.
Vágólapra másolva!

A Berényi József vezette Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Bugár Béla által alapított Most–Híd szlovák–magyar párt egyaránt számíthat arra, hogy a Szlovákiában május 24-én szombaton sorra kerülő európai parlamenti választásokon eléri, sőt meghaladja a parlamentbe kerüléshez szükséges 5 százalékos támogatottságot – legalábbis ez derül ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség felmérésének kedden közzétett eredményeiből.

Szlovákiában mind a parlamenti, mind pedig az európai parlamenti választásokon az érvényes szavazatok legalább 5 százalékát kell megszereznie egy önállóan induló politikai pártnak vagy mozgalomnak ahhoz, hogy jelöltjei mandátumhoz jussanak. A mostani felmérés szerint a felvidéki magyar választók voksaira számító mindkét párt – az MKP és a Most–Híd – támogatottsága eléri ezt az arányt.

Ez a gyakorlatban azt is jelentheti, hogy a szombati európai parlamenti választásokon mindkét párt mandátumot tudna szerezni a brüsszeli döntéshozó testületben, ahová Szlovákia a rá eső részének megfelelően 13 képviselőt küldhet majd. Az Európai Parlamentben jelenleg csak az MKP-nak vannak képviselői Bauer Edit és Mészáros Alajos személyében. A Most–Híd ugyan nem rendelkezik mandátummal Brüsszelben, ugyanakkor a pozsonyi törvényhozásba a 2012-es parlamenti választásokon az MKP-val ellentétben sikerült bekerülnie.

A két párt – felmérésekben kimutatott – támogatottsági aránya az elmúlt egy évben folyamatosan közeledett egymáshoz, Bugár Béla pártjáé csökkent, a Berényi József vezette MKP-é pedig nőtt. A Focus felmérése szerint egy májusban tartott parlamenti választáson a szlovákiai választópolgárok 5,1 százaléka voksolna a Most–Híd párt listájára, 5 százalékuk pedig az MKP listájára. Berényi József pártját a felmérések tavaly nyár óta gyakorlatilag folyamatosan a parlamenti küszöb fölé helyezik, ugyanakkor a két párt támogatottsága közötti eltérés az elmúlt egy év során még sosem volt ilyen kicsi.

A Focus adatai szerint a szlovákiai pártok közül továbbra is Robert Fico baloldali kormánypártja, az Irány–Szociáldemokrácia (Smer–SD) támogatottsága a legmagasabb, a felmérésben a megkérdezettek 34,6 százaléka őket választotta volna. A második legnagyobb támogatottságot a felmérés szerint az államfőválasztáson harmadik legtöbb szavazatot szerzett Radoslav Procházka új pártja, a pozsonyi sajtó által jobbközépnek tekintett Háló (Siet) tudhatja magáénak, ők a voksok 13,3 százalékára számíthatnának.

Az ötszázalékos küszöböt a felmérés szerint még átlépné a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is a voksok 9,9 százalékával, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő mozgalom (5,3 százalékkal), amely a pozsonyi törvényhozás jelenlegi legerősebb ellenzéki pártja, és bejutna a parlamentbe a Szlovák Kereszténydemokrata Unió–Demokrata Párt (SDKÚ–DS) is.